Pagrindinis » Straipsniai » Statybos darbai

Neapsigaukite planuodami statybas

Neapsigaukite planuodami statybas

Kaip pasirinkti, kas padarys remontą, kas suprojektuos ir pastatys namą? Neretas renkamės pagal kainą ir pagal pažįstamų rekomendacijas, neįvertinę galimų pavojų.

Prie vilnietės Irenos prieš daugiau nei 50 metų statyto namo jau ilgą laiką stovi pastoliai, namo apšiltinimo darbai pradėti dar vasaros pradžioje, bet iki šiol nebaigti.

Moteris pasisamdė tame pačiame kvartale gyvenantį vyriškį. Žinojo ir jo silpnybę alkoholiui, tačiau vyriškis ją buvo užtikrinęs, kad su alkoholiu viskas baigta, jis priklausąs anoniminių alkoholikų klubui, jau negeria kelis mėnesius ir dabar jam gyvybiškai svarbu susirasti darbą, kad galėtų pradėti naują gyvenimo etapą. „Gal būčiau jo neėmusi, bet žentas jo pagailėjo, sako, gal tikrai žmogui reikia ištiesti pagalbos ranką“, - pasakojo pensinio amžiaus moteris.

Irena kaimynui ranką ištiesė, pakvietė dirbti prie savo namo. Iš pradžių samdytas darbininkas dirbo stropiai, trečdalį namo apšiltino, o paskui su sumokėtu avansu dingo kaip į vandenį.

Irena neapsikentė, kreipėsi į bendrovę, kad pabaigtų darbus. Į vietą atvykęs šios atstovas tik kraipė galvą: „O kodėl pamatas neapšiltintas, kodėl putplastis nuo sienos nuleistas beveik iki žemės? Per paliktą plyšį eis šaltis.“ Irenai reikia pasirinkti, ar palikti nekokybiškai apšiltintas sienas, ar viską nulupti ir darbus daryti iš naujo.

Lietuvos statybininkų asociacijos vadovas Dalius Gedvilas darė eksperimentą, klausinėjo pažįstamų, kokiais kriterijais remdamiesi žmonės renkasi projektuotojus ir statybininkus, meistrus remonto darbams. Pasirodo, pagrindiniai kriterijai yra kaina ir kartais pažįstamo asmens rekomendacija. Tokie kriterijai dažnai nuvilia ir, užuot sutaupę, žmonės išleidžia daugiau pinigų, nei galėtų. Arba dar blogiau - gauna prastos kokybės produktą.

Asociacija rengia elektroninį kriterijų katalogą. O kol jo nėra, anot asociacijos vadovo, būtina žinoti bent pačius svarbiausius.

Ekonomija

Ekonominis kriterijus anaiptol nereiškia, kad siūloma vertinti tik kainą. Pasamdę įmonę, kuri pasisiūlo atlikti darbus pigiausiai, nebūtinai pigiausiai ir sumokėsite. Mat jeigu įmonę slegia minusinis balansas ir skolos, gali nutikti taip, kad pervestus pinigus nurašys antstolis arba bankas, o paslaugai atlikti nemoki įmonė nebeturės darbininkų.

Mokumo, likvidumo koeficientas arba akcijų balansinė vertė, nors įmonė ir maža, - tai rodikliai, ar pasirinkote įmonę, ekonomiškai pajėgią atlikti užsakymą. Tokius rodiklius galima gauti valstybės įmonėje Registrų centre arba kreiptis į tokius duomenis parduodančią įmonę. Tarp ekonominių rodiklių vertėtų užsakyti duomenis, kiek įmonė turi teisminių ginčų. Anot D.Gedvilo, nedidelė investicija veiks kaip viena iš garantijų, kad pinigai neprapuls.

    Garantija

Prieš pasirašant sutartį reikėtų įvertinti, ar įmonė naudojasi draudimo paslaugomis. Teisės aktai reikalauja civilinės atsakomybės draudimo, tačiau šis reikalavimas neretai ignoruojamas. Apdraudus garantinį laikotarpį, tuomet nekils keblumų, kad išlindus brokui bus kas atlygina žalą, jeigu statybos įmonė per tą laiką bus bankrutavusi.

Taip pat galima reikalauti draudimo pradinei įmokai. Toks draudimo polisas garantuos, kad neprapuls pinigai, kurie sumokėti neprasidėjus darbams. Taip pat galima darbų atlikimo garantija - tai garantuos, kad jei darbai nekokybiški, už jų perdarymą nereikės mokėti iš savo kišenės. Pravartu apsidrausti remontuojant butą daugiabučiame name, nes įvykus nenumatytiems atvejams, apliejus kaimyną ar pan., užsakovui nereikės iš savo kišenės atlyginti nuostolių.

    Tarša

Jei statybininkams nepastatytas tualetas, jie gamtinius reikalus atliks gamtoje. Jei nebus kur mesti atliekų, jie užterš aplinką, išmes už tvoros, į mišką ir pan. O už šias statybininkų išdaigas baudas teks mokėti užsakovui, nes jam išduotas statybos leidimas, jis ir atsakingas, kad jo samdyti darbininkai neterštų. Piniginė gana smarkiai nukentės, jei į aplinką, vandens telkinį išsilies cheminiai teršalai. Tokiu atveju gali tekti savo sąskaita likviduoti padarinius.

Pradedant statybas pravartu pasidomėti, ar įmonė paiso aplinkosaugos reikalavimų. Tai liudija įdiegti standartai, juos gali turėti ir nedidelės įmonės. Jeigu standartų įmonė nėra įdiegusi, tuomet sutartyje iš anksto reikėtų numatyti, kad aplinkosaugos reikalavimus savo sąnaudomis užtikrins rangovas ir jis prisiima atsakomybę už galimą taršą.

    Kokybė

Kokybinis kriterijus nulemia ne tik darbų kokybę, bet ir tai, kokios medžiagos bus naudojamos. Tai rodo kokybės valdymo standartas. Jeigu įmonė jo nėra įsidiegusi, kokybės indikatorius yra rekomendacijos ir įmonės patirtis. Pastarąją informaciją galima gauti minėtoje valstybės įmonėje Registrų centre.

Jeigu įmonė visą laiką tvėrė tvoras ir nusprendė, kad pelningiau persiorientuoti į individualių namų statybą, galite tapti mokymo poligonu. Čia jau pasirinkimo teisė, tačiau iš anksto pravartu įvertinti ir galimą žalą. Sutartyje su rangovu galima įrašyti punktą, kad įmonė laikosi Lietuvos statybininkų asociacijos aprašytų ir patvirtintų taisyklių. Toks įrašas sutartyje iškilus konfliktinei situacijai teismuose būtų kaip argumentas įrodinėjant, kad darbai atlikti nekokybiškai.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Neapsigaukite planuodami statybas

Kategorija: Statybos darbai | Įdėjo: Admin (02.09.2014) E-paštas Tinklalapis Autorius: Asta MARTIŠIŪTĖ, zinios@vakarozinios.lt
Peržiūrų: 2733 | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх