Pagrindinis » Straipsniai » Statybos darbai

Apdailos darbai, nuo ko pradėti

Apdailos darbai, nuo ko pradėti

Atliekant apdailos darbus, visada kyla specifinių klausimų apie darbo eiliškumą, tvarką, medžiagų suderinamumą ir panaudojimą. Žarstant komentarus darbų neatliksi, tačiau apie svarbiausius etapus žinoti verta kiekvienam besiruošiančiam lyginti, dažyti ar dekoruoti sienas.

 Darbo sąlygos patalpose
Atliekant apdailos darbus patalpų drėgmė turi būti ne didesnė nei 60 proc., o temperatūra − ne mažesnė nei 5 laipsniai šilumos. Jeigu yra tikimybė, kad patalpose temperatūra nukris žemiau nulio, patalpas būtina šildyti papildomai. Tinkuojant ar glaistant sienas, rekomenduojama užtikrinti natūralią ventiliaciją − tada sienos džiūva geriausiai. Jeigu patalpoje tinkuojama ir yra aukštas drėgmės lygis, patariama jas vėdinti, tačiau baigus darbą, langus reikėtų uždaryti.

Apsauga nuo statybinio purvo ir juostų naudojimas
Pirmasis darbas, įėjus į remontuojamą patalpą, − apsaugoti grindis (parketo gaminius, keramines plyteles) ir langus nuo statybinio purvo. Vykdant nesudėtingus darbus, ant grindų reikėtų patiesti apsauginį popierių, tačiau jei darbai truks ilgai, būtina patiesti raukšlėtąjį kartoną arba medienos plaušų plokštes. Patogi naudoti ant langų yra apsauginė dažymo juosta, sudaryta iš UV spinduliams atsparios lipnios juostos ir statinės plėvelės, apsaugančios, kad dažai nevarvėtų ir neprasiskverbtų iki saugomo paviršiaus. Dėl savo statinių savybių plėvelė prilips prie paviršiaus ir puikiai jį apsaugos.
Kiekvienas kvalifikuotas apdailos darbų specialistas gerai žino apsauginių juostelių naudojimo svarbą. Panaudojus netinkamas juostas gali tekti gerokai paplušėti taisant nuplėštų dažų saleles, atsiradusius grunto ar dažų pratekėjimus, tuo labiau jei jie spalvoti. Todėl skubėti su statybos darbais neverta – paskirkite visą dieną apsauginėms juostelėms apklijuoti, darbus atlikite kruopščiai, nepalikite nė vienos neapklijuotos vietos, nuimkite visus jungiklius, durų rankenas. Apsaugai nuo dažų netinka pakuoti skirta juosta. Prekybos vietose galima rasti skirtingų specifinėms reikmėms skirtų juostų. Tradiciškai baltos ir geltonos juostos limpa prasčiau, raudonos ir mėlynos skirtos klijuoti ant lygių paviršių.
Jų klijavimo niuansus pakomentuosime pagal bendrovės Tesa produkciją. Balta apsauginė juosta jautriems paviršiams tai nežymiai krepuoto specialaus popieriaus juosta, skirta jautriems paviršiams, tokiems kaip neseniai nudažyti apsaugoti. Dėl silpno lipnumo ją paprasta nuplėšti, nelieka klijų likučių, nenuplėšiami dažai. Geltona apsauginė juosta skirta dažyti – tai nežymiai krepuoto popierinio pagrindo juosta, tinkama bendros paskirties darbams, tokiems kaip apsauga dažant, surišimas, pritvirtinimas, atlikti. Ji yra vidutinio lipnumo, juostą paprasta nuplėšti nuo lygių paviršių. Raudona apsauginė juosta lygiems kraštams ir jautriems paviršiams – tai ypač plono ir stipraus popieriaus juosta, skirta subtiliems ir kruopštumo reikalaujantiems darbams ant jautrių paviršių, tokių kaip tapetai ir dažyti paviršiai, atlikti. Ši juosta skirta praktiškai visiems vidaus dažymo darbams. Lygi pagrindo medžiaga puikiai prisitaiko prie paviršiaus, todėl paprasta sukurti itin lygius dažomų plotų kraštus. Ją lengva nuimti, nuo užklijavimo praėjus savaitei. Panašų juostų asortimentą gali pasiūlyti ir kiti gamintojai, tačiau reikėtų įsiminti vieną taisyklę – nėra universalių juostų visiems apdailos darbams, kiekvienu atveju reikia naudoti tik konkrečiu tikslu skirtas juostas!
 
Gruntas
Sakoma, kad gruntas yra tas pat, kas pamatas − mūrijant. Nors jo paskirtis − tik pagerinti tinko ar glaisto sukibimą su paviršiumi, neteisingai parinkus šią medžiagą, glaisto savybes galima pabloginti kone perpus. Todėl kiekvienas paviršius − keramzitbetonio, skirtingų plytų, betono, akytojo betono, glaisto –
reikalauja tik jam skirto grunto. Štai keletas pavyzdžių: jeigu apdailai bus naudojamas kalkinis cementinis tinkas, silikatinių plytų paviršių rekomenduojama gruntuoti polimeriniu statybiniu gruntu. Akytojo betono mūrui naudojamas giliai įsigeriantis gruntas, skirtas stipriai įgeriančių ir netolygiai įgeriančių paviršių vandens įgėrimo savybėms suvienodinti. Sandariems, neįgeriantiems paviršiams (tankiam betonui), prieš dengiant gipsinį tinką, patariama naudoti sukibimą gerinantį šiurkštaus paviršiaus gruntą, kuriame yra smulkių kvarcinio smėlio dalelių. Specialūs polimeriniai gruntai gaminami ir plono sluoksnio dekoratyviniam tinkui (glaistui), kuris gali būti dar ir tonuojamas, siekiant sulyginti pagrindo ir tinko (glaisto) atspalvius.
Gruntuoti dažniausiai naudojamas šiurkštus šepetys, teptukas, vidutinio ilgio plauko volelis ar beoris purkštuvas. Svarbi pastaba − gruntuoti paviršių reikia tolygiai, kad medžiaga nepersidengtų.

Glaistymas
Sienų glaistymas yra vienas sudėtingiausių apdailos darbų – šis etapas susijęs su dulkėmis, monotonišku glotninimu, džiovinimu ir šlifavimu.
Kokį glaistą pasirinkti, priklauso nuo patalpų sąlygų ir sienų tinkavimo kokybės. Atsižvelgiant į tai, kokia bus galutinė sienų apdaila, paviršius glaistomas vienu ar keliais sluoksniais. Glaistas gali būti pagamintas polimerinių klijų, kalkių, pilko ar balto cemento rišamosios medžiagos pagrindu, o užpildui naudojamas pilkas ar baltas kalkakmenis, kvarcinis smėlis, baltasis dolomitas, marmuro dulkės.
Glaistymo darbai atliekami keliais etapais. Pirmiausia stambūs nelygumai užglaistomi užpildomuoju glaistu, vėliau glaistoma pagrindo glaistu, o išdžiūvus glotninama smulkiuoju glaistu. Šį glaistą galima dengti mentele arba purkšti ir vėliau išlyginti. Kad išgautumėte ypač lygias sienas, rekomenduojama glaistyti tris kartus, po kiekvieno glaistymo būtina šlifuoti. 1 sluoksnį – specialiu metaliniu tinkleliu arba popieriumi Nr. 80, 2 sluoksnį Nr. 120, 3 sluoksnį – popieriumi Nr. 220. Vietas apie radiatorius, jungiklius patogu šlifuoti specialiomis šlifavimo kempinėlėmis.
Glaistant rekomenduojama visada iš kairės pusės sieną apšviesti ant stovo pastatomu prožektoriumi, pagal kurį galima kontroliuoti lygumą. Galutinė apžiūra vykdoma su nešiojamuoju prožektoriumi ir atliekama po galutinio glaistymo, o vėliau − po pirmojo dažymo.

Darbas durų, langų angų zonose ir kampuose
Visus glaistymo ir dažymo darbus būtina atlikti iki durų angų kraštų. Pasikeitus durų apvadų pločiui, gali tekti taisyti paviršių. Pakankamai sudėtingas darbas yra nepriekaištingai suformuoti langų kraštų kampus. Prieš glaistant, rekomenduojama juos termoizoliuoti polistireninio putplasčio ar kietos mineralinės vatos dembliais. Šioje vietoje pakanka 5 cm storio plokščių.
Atliekant apdailą, ganėtinai sudėtinga nudailinti sienų, o taip pat − langų kampus. Svarbu, kad kampai būtų lygūs per visą ilgį. Kampiniai profiliai gali būti metaliniai, plastikiniai su tinkleliu, plastikiniai su popieriumi. Kiekvieno jų paskirtis yra skirtinga. Pasirinkimą lemia profilio tvirtumas ir apdailos vieta. Durų angų kraštams labiau tinka metaliniai profiliai, kitose vietose galima naudoti plastikinius profilius. Formuojant vidinius kampus, galima suformuoti vienodą kompensacinį tarpelį visose sandūrų vietose. Tokiais atvejais galima panaudoti ir dvikomponenčius kampinius profilius, iš kurių užglaisčius ištraukiama juostelė.

Lubos
Lubų apdaila susijusi su ypač kruopščiu darbu, − apdailinta turi būti itin lygiai. Jei interjere numatytas šoninis ar paslėptas apšvietimas, kaipmat išryškės visi nelygumai. Lubų zonoje dažnai klijuojami gipso arba polistireninio putplasčio ornamentai, juostos, dekoro elementai. Atsiradus įdomių, nestandartinių gaminių, dekoruoti luboms vėl pradėtas taikyti šis būdas. Tokius apdailos elementus reikėtų klijuoti prieš dažant lubas paskutinį kartą.

Džiūvimo procesas
Labai svarbu kontroliuoti džiūvimo laiką. Galima vadovautis gamintojo nustatytais reikalavimais, o paprastai tinkuojamų sienų tarpsluoksniai džiūva nuo 1 iki 5 dienų (išimtiniais atvejais − dar ilgiau), glaistui, esant normalioms sąlygoms, džiūti užtenka 1 paros. Langų angų kraštų tarpsluoksniai turi būti džiovinami labai kruopščiai, nes šiose vietose yra daug skirtingų apdailos medžiagų, kurias eksploatuojant veiks drėgmė ir įvairi temperatūra. Radiatoriai ir dujiniai šildytuvai pagreitins džiūvimo procesą. Tačiau taip pat labai svarbu patalpas vėdinti. Jei sienos tinkuotos storu sluoksniu, būtini drėgmės surinktuvai.

Dulkių ir purvo valymas
Apie apdailos darbų specialistų profesionalumą galima spręsti pagal jų darbo vietą. Didesniuose objektuose po kiekvieno etapo susikaupia ne tik stambių šiukšlių, bet sluoksniuojasi tinko, glaisto dažų dulkės. Todėl po kiekvieno etapo patalpas būtina išsiurbti specialiu dulkių siurbliu, skirtu dirbti statybose.
Visada pasitaiko atvejų, kai pabaigus darbus ir nuėmus visas apsaugines juostas, pasimato suterštos cemento ir klijų likučiais vietos. Tokiais atvejais rekomenduojama šias vietas nugramdyti mentele ir nuvalyti specialiomis priemonėmis, skirtomis lyginamųjų mišinių, cemento, plytelių klijų ir kitų įsisenėjusių medžiagų likučiams šalinti.

Apdailos darbai, nuo ko pradėti

Kategorija: Statybos darbai | Įdėjo: Admin (09.08.2014) Šaltinis: ekspertai.lt,
Peržiūrų: 2293 | Paieškos žymos: Apdailos darbai, nuo ko pradėti | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх