Pagrindinis » Straipsniai » Statybos darbai

Ar ekologiško namo brangumas yra mitas?

Ar ekologiško namo brangumas yra mitas?

Nuo ekologiško namo statybos gyventojus dažnai atbaido žinių stoka ir kaina – neretai manoma, kad ekologišką būstą susiręsti yra kur kas brangiau nei įprastą. Vienos statybinėmis medžiagomis karkasiniams namams prekiaujančios įmonės vadovas Vytautas Miškinis tikino, kad tai yra mitas: „ Brangus yra pats žodis – ekologija. Žmonės galvoja: jei ekologiška dešra kainuoja brangiai, tai viskas, kas ekologiška, taip pat yra brangu. O taip tikrai nėra.“

Ekologija – reklamos triukas?

V. Miškinis tikino, kad tokią nuostatą, kad visa, kas yra ekologiška, turi būti brangu, paskatino reklama ir rinkodaros triukai. „Žmonėms sakoma, kad ekologiškas produktas, tai – pats geriausias produktas, tačiau pridedama, kad jis bus brangesnis, nes yra geresnis. Taip ir maustomi žmonės. Po kurio laiko susidaro įspūdis, kad visi ekologiški produktai turi būti brangesni. Tai – netiesa, bent jau kalbant apie namus“, – dėstė ekologiškų namų projektų vystymo įmonės vadovas.

Gaila, tačiau pats žodis ekologija, dėl nekompetatingų reklamos specialistų, praranda savo esmę ir prasmę, kadangi jis vartojamas, net ir ten kur ekologijos nė su žiburiu nerasi.

Antra, anot V. Miškinio, šis mitas tampa gajus todėl, kad žmonės nesidomi. „Žmonės nesivadovauja savo protu, o elgesi taip kaip „kaimynai daro, stato“, jie nelinkę domėtis, ar tai tiesa? Kaip kas turi vykti? Daugelis net nesidomi savo gyvenimo kokybe. Kodėl? Į šitą klausimą negaliu atsakyti. Žmonės galvoja, pirksiu ekologišką maistą ir gyvensiu sveikai, bet jei jis gyvena name, pastatytame iš sveikatai kenksmingų medžiagų ir kvėpuoja švinu, formaldehidu ar pan., kas iš to gero maisto?“ – retoriškai klausė V. Miškinis.

Ekologiškų namų projektus vystantis vyras tikino, kad visų pirma žmonės turi ne tik rūpintis savimi, savo gyvenimo kokybe, sveikata, bet ir domėtis. Informacijos abstu. Tada atsiras poreikis domėtis, kas ekologiška, kas ne. O galiausiai ateis ir supratimas, kad ekologiška – nebūtinai brangu.

Kas tai yra ekologiškas būstas?

Dažnas, išgirdęs apie ekologišką būstą pirmiausia turbūt pagalvoja apie rąstinius, ar šiaudinius namus. Tačiau ekologiškas namas gali būti ir mūrinis, ir karkasinis. Esmė ne namo konstrukcijų tipas, o pačios statybinės medžiagos. Šiandien natūralių, iš antrinių žaliavų pagamintų medžiagų abstu, bet kokiai interjero/eksterjero detalei. Viso to rezultatas – namų mikroklimato kokybė, apie kurią kiek tenka pastebėti niekas nesusimąsto ir nepasidomi.


Apie 10 proc. pigiau

V.Miškinis teigė, kad kainą, kiek maždaug kainuoja ekologiškas namas, įvardinti sunku. „Tai tas pats kaip klausti, kiek kainuoja automobilis. Tada kyla klausimas, kokios markės, kiek durų, kokios spalvos ir t.t.? Ir su namu taip pat – daug įvairių niuansų. Tačiau galiu pasakyti, kad įmanoma pastatyti ekologišką būstą, kurio kaina būtų apie 10 proc. mažesnė nei įprasto“, – pasakojo V.Miškinis.

Dažnai teigiama, kad ekologiškos statybų medžiagos yra brangesnės ir dėl to, kad jų mažiau – cheminių juk gali prigaminti kiek nori. V.Miškinis tikino, negalintis to paaiškinti, jis tik teigia, kad ekologišką namą jis gali pastatyti pigiau nei įprastą, tad iš esmės ekologijos ir brangumo sąsaja yra neteisinga. „Aš nežinau, kaip su tomis medžiagom. Aš projektų vystytojas. Kurios brangesnės, kurios pigesnės, iš kur jos gaunamos, kurių mažiau, kurių daugiau. Aš ieškau ir randu ekologiškas medžiagas, iš jų statome namus, ir jums sakau tai, kaip yra“, – tikino vyras.

Anot V.Miškinio, ekologišką namą pastatyti neužtrunka labai ilgai. „Dažniausiai projektui įgyvendinti prireikia 2–3 mėnesių ir žmonės jau gali kurtis“, – kalbėjo pašnekovas. Ekologiškų namų projektų vystymu užsiimantis V.Miškinis pabrėžė, kad jam svarbiausia, kad žmonės pradėtų galvoti apie save: „Man svarbu, kur aš esu, kokia aplinka mane supa, ką aš valgau. Būtų džiugu jeigu ir kiti taip mąstytų, tačiau kol kas lietuviams iki to dar toloka. Jiems labiau reikia to pavadinimo, to žodžio, kuris ir paverčia visą gyvenimo būdą brangesniu.“

Ar ekologiško namo brangumas yra mitas?

Kategorija: Statybos darbai | Įdėjo: Admin (02.07.2014) Tinklalapis ,
Peržiūrų: 2244 | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх