Pagrindinis » Straipsniai » Šildymas, šildymo įranga

Grindinis šildymas. Ką reikia žinoti?

Grindinis šildymas. Ką reikia žinoti?

Žinoma, kad šildomos grindys būdavo rengiamos dar senovės romėnų pirtyse – termose. Šiltas grindų paviršius jau seniai nėra vien tik turtingų žmonių privilegija. Naujos technologijos, šiuolaikinės medžiagos bei patirtis šį šildymo tipą padarė gana nesunkiai ir ne itin brangiai įrengiamu ir vidutiniam namų ūkiui. Be to, grindinis šildymas nėra vien tik  maloni smulkmena, suteikianti galimybę vaikščioti basomis. Šiandien tinkamo galingumo grindis šildanti sistema gali pakeisti net ir radiatorius.

Grindinio šildymo privalumai

Jūsų namuose esančios šildomos grindys ne tik gali padidinti komfortą, kai jomis vaikštote, tačiau apšildyti visą patalpą. Reikėtų atskirti dvi sąvokas: grindų šildymas yra skirtas tiesiog jaustis maloniai basomis stovint ant plytelių, o grindinis šildymas yra sistema, kuri apšildo jūsų namus.

Pagrindiniai grindinio šildymo privalumai, lyginant jį su radiatoriais, yra nedidelė paviršiaus temperatūra, taigi, mažiems vaikams arba naminiams gyvūnams nėra pavojaus nusideginti. Jei įsirengsite grindinį šildymą galėsite visiškai atsisakyti ant sienų sumontuotų radiatorių, kurie tikrai nepuošia namų. Be to, sutaupysite daugiau gyvenamosios erdvės ir dėl šios priežasties galėsite įgyvendinti tokias interjero idėjas, apie kurias, kabant radiatoriams, nė nedrįsote pasvajoti.

Grindinio šildymo sistemų gamintojai taip pat teigia, kad šiluma, kuri yra reikalinga vandeniu šildomoms grindims, yra kiek žemesnė nei įprastai tiekiama į radiatorius. Vadinasi, tai yra ir gerokai ekonomiškiau. Kadangi šiluma eina iš apačios, tai nepelija sienos ir nerasoja langai. Kita vertus, toks šildymas sausina gyvenamosios patalpos orą ir didina temperatūros inertiškumą, t. y. šildant grindis vandeniu ir didinant arba mažinant šildymą, poveikis neretai pajaučiamas tik po kelių valandų. Šildomų grindų įrengimas nepriklauso nuo aukšto, kuriame yra gyvenamosios patalpos. Tokį šildymą galima įrengti ir aukštesniuose aukštuose.

Kalbant apie kainą, akcentuotina, kad grindinio šildymo sistema yra gana nebrangi, tačiau jos įrengimas nepigus, todėl reikėtų gerai apsvarstyti, ar tokios šildymo sistemos reikia didesnio ploto kambariuose. Pačios populiariausios yra dvi grindinio šildymo rūšys: vandeniu arba elektra šildomos grindys. Apie jas ir pakalbėkime plačiau.

Sistema, šildoma vandeniu

Svarbiausi vandeniu šildomų grindų sistemos komponentai yra šilumos šaltinis (katilas), oro temperatūros reguliavimo mazgai, automatiniu arba rankiniu būdu reguliuojami kolektoriai ir, be abejonės, patys šildymo prietaisai – vamzdžiai, esantys grindyse. Jeigu turite nuosavą namą ir jį šildote autonomiškai, naudojate nuosavą katilinę, tuomet labai racionalu būtų įsirengti vandeniu šildomas grindis. Jei tokiu šildymu norite džiaugtis bute, jums teks naudotis centrine šildymo sistema. Tam reikės atlikti nemažai paruošiamųjų administracinių darbų, kad būtų užtikrinta, jog būsimi pakitimai nepakenks visai daugiabučio namo šildymo sistemai ir kad kaimynams dėl šiltų jūsų grindų nereikės mokėti nepagrįstai didelių sąskaitų.

Sistema, šildoma elektra

Jeigu jūs esate linkęs taupyti vietą ar neturite katilinės, tuomet racionaliausia būtų rinktis elektra šildomas grindis. Be to, elektrinį šildymą dažniausiai renkasi tie žmonės, kurie sistemos įrengimui negali skirti tiek daug pinigų, nenori investuoti į itin galingas bei sudėtingas šildymo sistemas, pvz., katilines, geoterminį šildymą ir pan. Sistema, šildoma elektra, pasiteisina ir tada, kai žmonės ilgai nesiruošia gyventi vienoje vietoje. Susimontavus elektrinį grindinį šildymą, išleidžiama tikrai mažiau pinigų, nei įsirengus bet kurį eksploatuojant nebrangų tradicinį šildymo būdą. Be to, elektrinio šildymo sensoriai itin greitai reaguoja į įvairius temperatūros pokyčius. Tokio tipo šildymas pasiteisina ir tokiame pastate, kuriame yra daug nuomininkų, o šeimininkai nori įvesti atskirą šilumos apskaitą. Be to, toks šildymas tinka ir tuo atveju, jeigu jūs gyvenate bute, kuriame nėra galimybės pertvarkyti santechninio mazgo. Jei įsirengsite grindinį šildymą sanitariniuose mazguose arba prieškambaryje, tuomet džiaugsitės šiltomis ir sausomis grindimis, išdžiuvusia avalyne, taip pat išvengsite pelėsių. Bene didžiausias elektrinio šildymo sistemos minusas yra didelis elektros energijos suvartojimas ir nemaža jos kaina.

Danga

Reikėtų nepamiršti, kad pasirinkus jums patogiausią grindinio šildymo sistemą, būtina naudoti ir tinkamą grindų dangą. Geriausiai šilumą praleidžianti medžiaga yra keramikinės plytelės bei akmuo, taip pat ir kai kurios medinės grindys, pvz., laminatas ar parketlentės. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į konkrečios dangos specifikacijas, kadangi neretai didesnė temperatūra gali neigiamai veikti grindų dangą. Taigi, jums reikėtų rinktis kitokią grindų dangą arba prie jos derinti šildymo poreikius. Ant šildomų grindų tiesti kiliminę dangą būtų neracionalu, kadangi audinio sluoksnis sulaikys didelį skleidžiamos šilumos kiekį. Jei pasirinksite netinkamą grindų dangą, ji gali pakenkti ne tik visam šildymo sistemos efektyvumui, bet ir sveikatai, pvz., netinkamoje kiliminėje dangoje gali imti veistis parazitai.

Įrengimas

Prieš įrengiant grindinį šildymą, būtina sudaryti šildymo planą, kuris leis žymiai racionaliau išnaudoti medžiagas, pinigus ir, žinoma, laiką. Vien netinkamai išvedžiojus laidus arba vamzdžius, bus patirti labai dideli šilumos nuostoliai. Pradėti projektuoti bei galvoti apie šildymo sistemą reikia dar gerokai prieš projektuojant namą, kadangi yra būtina apsispręsti iš anksto, kaip ir kuo jis bus šildomas. Taip pat reikia iš anksto numatyti ir šilumos šaltinį, taip pat suskaičiuoti visus šilumos nuostolius ir išrinkti apdailos medžiagas. Prieš projektuojant grindinio šildymo sistemą, svarbu prisiminti, kad yra tokių vietų, pvz., sanitariniuose mazguose po santechniniais prietaisais, svetainėje po kaminu, virtuvėje po baldais, garaže, kuriose šildymo kontūrai nėra reikalingi.

Norint išvengti laiko bei finansinių nuostolių būtina turėti gerą šilumos sistemos planą. Taip darbai eisis sklandžiau, be to išvengsite klaidų, žinosite, kiek ir ko reikia šildyti, kokius instaliacinius kabelius ir automatiką pasirinkti. Jei ruošiatės naudoti elektrinę šildymo sistemą, tuomet joje bus galima keisti kabelių išvedžiojimą ar transformuoti šildymo kilimėlius. Tačiau trumpinti arba ilginti šildymo elementų galima nebus. Taigi, jei buvo pasirinktas netinkamas sprendimas, vėliau gali tekti pirkti visiškai naujas medžiagas. Norint to išvengti būtina konsultuotis su šios srities specialistais.

Nuotrauka: flickr.com

Grindinis šildymas. Ką reikia žinoti?

Kategorija: Šildymas, šildymo įranga | Įdėjo: Admin (31.08.2014) Autorius: statybaplius.lt,
Peržiūrų: 2683 | Paieškos žymos: grindinis šildymas | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх