Pagrindinis » Straipsniai » Statybos darbai

Kokiais buto remonto atvejais nereikia nei projekto, nei statybą leidžiančio dokumento

Kokiais buto remonto atvejais nereikia nei projekto, nei statybą leidžiančio dokumento

Senos statybos daugiabučiame name vilnietis suplanavo remontą. Tačiau prieš imdamasis darbų suabejojo, ar numatytus darbus galima atlikti savavališkai, be projekto ir specialių leidimų.

Vilnietis nutarė padidinti savo buto erdvę, nugriaudamas apie du metrus nelaikančiosios pertvaros. Taip pat suplanavo senus radiatorius pakeisti naujais. Vilniečio nuomone, jo suplanuotas remontas yra paprastas. „Kaip reikia gauti paprastojo remonto leidimą iš savivaldybės – ar būtina ieškotis architektų, kurie „padėtų parašą“? Ar galima pačiam pasibraižyt planą ir jį nunešti į savivaldybę?“ – klausia remontą suplanavęs vyriškis.

Savivaldybės pritarimo reikia ne visais atvejais

„Pagal šiuo metu galiojantį reglamentavimą, savivaldybės administracijos įgalioto valstybės tarnautojo rašytinis pritarimas paprastojo remonto aprašui privalomas trim atvejais, – paaiškino Vida Aliukonienė, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė ryšiams su visuomene. – Pirmiausia, atliekant kultūros paveldo statinio paprastąjį remontą, kai keičiama statinio išvaizda. Antras atvejis – atliekant daugiabučio namo ar visuomeninės paskirties pastato, išskyrus pirmos grupės nesudėtingo pastato paprastąjį remontą mieste, konservacinio prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje, kai keičiama pastato išvaizda.“

Trečias atvejis, kai reikia rašytinio savivaldybės pritarimo, – įrengiant, pertvarkant, išmontuojant bendrąją pastato dujų inžinerinę sistemą; įrengiant, pertvarkant, išmontuojant pastato, išskyrus vienbutį gyvenamąjį namą ir pagalbinio ūkio paskirties statinį, šildymo ir elektros bendrąsias inžinerines sistemas, paaiškino V. Aliukonienė.

Aiškinamąjį raštą gali rengti pats statytojas

Projektavimo reglamente nustatyta, sakė Statybos inspekcijos atstovė, kad paprastojo remonto aprašą, išskyrus atvejus, kai įrengiamos, pertvarkomos, išmontuojamos bendrosios pastatų inžinerinės sistemos, kai remontas atliekamas ne kultūros paveldo statinyje, gali pasirengti pats statytojas. Norint parengti tokį aprašą, reikia parašyti aiškinamąjį raštą, kuriame būtina nurodyti pastato adresą, pagrindinę naudojimo paskirtį. Taip pat turi būti nurodomas patalpos adresas, pagrindinė naudojimo paskirtis, jei paprastojo remonto darbai bus atliekami tik atskirose pastato dalyse.

Tuomet reikia aprašyti esamą padėtį, tai yra, kokia pastato fasadų danga, fasado elementai, stogo danga – jo spalva, tipas, nusidėvėjimas ir kita.
„Aiškinamajame rašte reikia aprašyti, kokie planuojami atlikti paprastojo remonto darbai, numatomi panaudoti statybos produktai, kaip: spalva, tipas ir kita; esamo pastato fasado ir/ar šlaitinio stogo spalvotos nuotraukos; numatoma statinio išorės – fasadų, šlaitinio stogo – vizualizacija – spalvotos nuotraukos, brėžiniai ar kita“, – vardija V. Aliukonienė.

Balkono įstiklinimas keičia pastato išvaizdą

Ne visi pastato pakeitimai reiškia, kad keičiama pastato išvaizda. Teisės aktuose nurodyti atvejai, kurie įvardijami kaip atvejai, keičiantys išvaizdą. Jeigu nutarėte įstiklinti balkoną ar lodžiją, tai bus laikoma pastato išvaizdos keitimu. Fasado išvaizdą keičia ir jo elementų keitimas bei naujų įrengimas; stoglangių įrengimas arba keitimas; esamų angų pastato fasade užtaisymas; šlaitinio stogo dangos keitimas, dažymas, stoglangių įrengimas ir jų keitimas. Išvaizdą keis ir fasadų dangos įrengimas, keitimas ar dažymas; įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų tvirtinimas ant pastato fasado ar šlaitinio stogo; įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų, iškylančių daugiau kaip vienas metras virš pastato plokščiojo stogo parapeto, tvirtinimas ant pastato plokščiojo stogo; kiti darbai, keičiantys pastatų išorės išvaizdą.

Kokių šildymo sistemos pakeitimų negalima atlikti be inspekcijos patikrų

Atliekant modernizavimo, keitimo darbus šildymo sistemoje, reikia gauti Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) šilumos įrenginių techninės būklės patikrinimo pažymą. Tačiau ne visais atvejais. Pažymų nereikia, kai keičiami šildymo sistemos vamzdynai, nekeičiant diametro; kai keičiami šildymo sistemos prietaisai, nekeičiant jų galios. Tos pačios nuostatos taikomos ir tuomet, kai toje pačioje patalpoje keičiama šildymo prietaisų vieta. Tačiau negalima keisti šildymo prietaisų galios ir pajungimo schemos. Visais nurodytais atvejais darbai nepriskirtini statinio bendrosios šildymo inžinerinės sistemos pertvarkymui ir nėra prievolės savininkui gauti VEI šilumos įrenginių techninės būklės patikrinimo pažymos.

„Taigi nurodytu atveju, kai išardoma dalis nelaikančios sienos ir keičiami radiatoriai, nekeičiant šildymo prietaisų galios ir pajungimo schemos, nei projektas, nei statybą leidžiantis dokumentas neprivalomi. Nereikia tokių darbų atlikimo derinti ir su VEI. Kadangi radiatorių pakeitimas, nekeičiant šildymo prietaisų galios ir pajungimo schemos, nelaikytinas bendrosios šildymo inžinerinės sistemos pertvarkymu, nebūtinas ir gyventojų sutikimas“, – paaiškino Vida Aliukonienė, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė ryšiams su visuomene.

Kokiais buto remonto atvejais nereikia nei projekto, nei statybą leidžiančio dokumento

Kategorija: Statybos darbai | Įdėjo: Admin (11.07.2014) Tinklalapis Statybunaujienos.lt,
Peržiūrų: 2541 | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх