Pagrindinis » Straipsniai » Statybos darbai

Nekilnojamojo turto dokumentų tvarkymas. Ką reikėtų žinoti?

Nekilnojamojo turto dokumentų tvarkymas. Ką reikėtų žinoti?

Tvarkydami įvairius dokumentus dažnai susiduriame su vienokiais ar kitokiais sunkumais. Gyventojų žinias pralenkia besikeičiantys įstatymai, o teisinių žinių trūkumas vilkina procesą. Naujienų portalas Etaplius.lt vis dažniau sulaukia skaitytojų klausimų, susijusių su nekilnojamojo turto pardavimu, pirkimu, dokumentų tvarkymu. Į skaitytojų klausimus atsako Nekilnojamojo turto įmonės „Rebest“ ekspertas Viktoras Rakitinas.

Jei mes su savo kaimynu, su kuriuo gyvename daugiabutyje, norėtume nupirkti namą, bet namas nėra padalintas dviems šeimoms, kokius dokumentus mes turėsime tvarkyti perkant ir kokius nusipirkus, kad ji padalintume pusiau? Ar notarinėje sutartyje rašys du savininkus?

Notarinėje sutartyje gali būti nurodyti ir keli (du ir daugiau) savininkų. Svarbiausia tiksliai nurodyti, kokiomis dalimis perkamas turtas (pvz., ½ ir ½ arba 49/100 ir 51/100). Sutartį notaras gali užregistruoti Registrų centre, todėl visi veiksmai atliekami pas notarą. Svarbiausia, kad parduodamo namo (reikia atkreipti dėmesį, kad jis gali būti su priklausiniais) dokumentai būtų tvarkingi.

Ar yra didelis skirtumas kainos ar dokumentų tvarkymo, kai dovanojimą daro mama dukrai ir anyta marčiai ?

Dovanojant turtą artimiesiems: sutuoktiniui, vaikui ar įvaikiui, tėvams ar įtėviams, broliams ir seserims, taip pat kai seneliai dovanoja anūkams gyventojų pajamų mokesčio mokėti nereikia. Dovanos gavėjas turi žinoti, kad gavus dovanų iš asmens, su kuriuo dovanos gavėjo nesieja artimi giminystės ryšiai, jam reikės mokėti 27 proc. gyventojų pajamų mokestį valsty­bei, skaičiuojamą nuo dovanos vertės.

2009 metais, mirus tėvui, paveldėjau pusę sodybos. Kitą pusę paveldėjo teta. 2012 metais iš tetos nupirkau jos dalį. Dabar noriu parduoti visą sodybą. Ar reikės mokėti pajamų mokestį nuo visos sumos, jei pusė sodybos mano nuosavybė jau 5 metai? 

Parduodant NT turtą, išlaikytą mažiau nei 3 metus, privaloma mokėti 15 % GPM nuo gauto NT vertės prieaugio. Jei turtas įsigytas po 2011.01.01, išlaikyti reikia 5 metus. Tačiau, jei savininkas parduodamame NT buvo registruotas ilgiau nei 2 metus, GPM mokėti nereikia.

Parduodant dovanotą turtą ankščiau nei po 3 m. nuo dovanojimo momento, reikia mokėti GPM, tačiau tik nuo skirtumo, tarp pardavimo kainos ir dovanojimo sutartyje nurodytos turto vertės.

Jei parduodate butą, kurį išlaikėte mažiau negu 2 metus, tačiau esate jame registruotas ir 12 mėn. laikotarpiu įsigyjate kitą būstą kuriame taip pat prisiregistruojate GPM mokėti nereikia.
Planuoju pirkti butą. Dar prieš pasirašant preliminarią sutarį sužinojau, kad pardavėjas nėra savininkas, o tik turi įgaliojimą parduoti butą. Klausimas: ar čia galima įžvelgti kažkokių rizikų ir ar verta ir preliminarią sutartį tvirtinti pas notarą? 

Jei įgaliojimas yra patvirtintas notariškai ir yra galiojantis jokios rizikos nėra. Preliminarią sutartį tvirtinti pas notarą galima, bet neprivaloma, be to kainuoja, todėl geriau sutartį tvirtinti per tarpininką.

2004 metais esu paveldėjusi močiutės butą. Dabar tvarkausi dokumentus ji parduoti. Nuo 2008 metų esu deklaravusi gyvenamąją vieta Anglijoje. Jei dabar parduosiu butą, ar man reikės mokėti 15% pajamų mokesčio?

Šiuo atveju pajamų mokesčio mokėti nereikia.

Bankui, už suteiktą būsto kreditą, įkeitėme statomą namą ir žemės ūkio paskirties žemės sklypą, kuriame statomas namas (viso 3ha), nes nebuvo atidalinta namų valda. Dabar norime sklypą atidalinti ir pusę sklypo padovanoti vaikui. Nuo ko reikia pradėti? Ar bankas gali nesutikti dėl žemės sklypo padalinimo ir perleidimo vaikui?

Žemės sklypų atidalijimas – žemės sklypų formavimo ir pertvarkymo būdas, kai iš bendrosios nuosavybės teise valdomo žemės sklypo vieno ar daugiau bendraturčių reikalavimu atskiriamos šiems bendraturčiams priklausančios žemės sklypo dalys suformuojant iš jų atskirus žemės sklypus.

Žemės sklypai atidalijami sudarant notariškai tvirtinamą sutartį, išskyrus atvejus, kai pertvarkomas vienam asmeniui priklausantis žemės sklypas (sklypai). Atidalijant žemės sklypo dalį natūra, taip pat atliekant žemės sklypų amalgamaciją, prie sutarties turi būti pridedami suformuotų žemės sklypų planai, parengti Vyriausybės įgaliotos institucijos nustatyta tvarka.

Atidalijant žemės sklypus pertvarkomų žemės sklypų savininkai, sudarydami sutartį dėl atidalijimo, privalo apie tai pranešti tretiesiems asmenims, turintiems teises į pertvarkomus žemės sklypus, įregistruotus Nekilnojamojo turto registre. Negali būti atidalijami areštuoti žemės sklypai arba teisminio ginčo objektu esantys žemės sklypai.

Šiuo atveju reikia atidžiai perskaityti kreditavimo sutartį, kokie apribojimai taikomi sklypui ir statomam namui.

Patartina kreiptis į asmeninį vadybininką (tarpininką), kuris pas notarą padėtų išspręsti šiuos klausimus.

 

Nekilnojamojo turto dokumentų tvarkymas. Ką reikėtų žinoti?

Kategorija: Statybos darbai | Įdėjo: Admin (12.08.2014) Tinklalapis Irma Gudžiūnė, etaplius.lt,
Peržiūrų: 2140 | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх