Pagrindinis » Straipsniai » Nekilnojamas turtas

Nekilnojamojo turto dokumentų tvarkymas. Ką reikia žinoti?

Nekilnojamojo turto dokumentų tvarkymas. Ką reikia žinoti?

Nekilnojamojo turto dokumentų tvarkymas, buto pirkimas, dalybos… Dauguma šių klausimų gyventojams neaiškūs. Kaip tinkamai sutvarkyti dokumentus, ką daryti ginčų ir dalybų metu aiškina nekilnojamojo turto specialistai.

Ar gali būti „pradingęs“ dar sovietiniais laikais pirktas sodo sklypas? Kreiptis į žemėtvarką ir Registrų centrą?

Nesu girdėjęs per savo karjerą tokios situacijos, kad „pradingtų“ sklypas. Mano kaip NT specialisto patarimas: su jūsų turimais dokumentais reikia kreiptis į VĮ Registrų centrą, pateikti užklausą dėl esamos situacijos su konkrečiai Jums priklausančiu sklypu.

Norime su vyru pirkti butą, jau turime išsirinkę, tik bėda ta, kad savininkai pardavinėja jį per agentūrą. (Buto kaina 111 000 Lt.) Agentūra prašo 3000 Lt avanso (kaip brokeris sakė: „Palikite kokius 3000 Lt avanso“, ir pasakymas geras toks). Bet kitas dalykas, kad mes dar tiksliai nežinome, ar gausime tam butui paskolą, nes pirmiau bankas reikalauja turto vertinimo, o paskui skaičiuos ir spręs, ar duoti mums paskolą. Tad mums iškilo klausimas, ar privalomas tas avanso mokėjimas agentūrai, nes mums nelogiškas toks avanso mokėjimas agentūrai (suprastume, jei tie pinigai būtų mokami buto savininkui), jei vis tiek mes jį pirksime ir negalvojame persigalvoti.

NT brokeris negali imti avanso, jei neturi notariškai patvirtinto įgaliojimo. Avansas – normali praktika. Čia šalys (pardavėjas/pirkėjas) sprendžia, ar reikalauti/mokėti avansą. Jūs galite ir nemokėti avanso, t. y. nepasirašyti avansinės sutarties, bet tada pardavėjas gali turtą parduoti bet kam, iki jūs susitvarkysite paskolą. Jei jus butas labai sudomino, geriau tartis dėl mažesnio avanso ir prieš tai preliminariai sužinoti iš banko vadybininko, ar didelė tikimybė, kad gausite paskolą.

Parduodu butą. Gavau pasiūlymą parduoti išsimokėtinai. Ar man verta priimti pasiūlymą ir kokia yra tokio sandorio rizika?

Buto pardavimas išsimokėtinai įstatymais nėra draudžiamas, notarinės sutartys šiuo atveju taip pat sudaromos. Didžiausia rizika yra, kai pirkėjas delsia sumokėti tam tikrą sutartyje numatytą sumą, o jau turi nuosavybę. Tuomet prasideda teisminiai ginčai, sugaištama daug laiko. Kiekvienu tokiu atveju geriausia kreiptis į NT tarpininką, kuris įvertintų jūsų situaciją ir patartų dėl apsisprendimo.

 

Noriu dukrai padovanoti banke įkeistą turtą (jo dalį).Turtas įkeistas mano vardu, kiekvieną mėnesį moku įnašą. Ar bankas duos sutikimą?

Bankas neduos sutikimo perleisti trečiam asmeniui, jei neišmokėta paskola. Nebent įvyktų turto pardavimas, o gauti pinigai atitektų bankui, kurių užtektų paskolai padengti. Yra ir kita išeitis, perleisti butą su esama paskola. Detaliau dėl konkrečių sąlygų kreipkitės į jūsų banko vadybininką. Jis jums tikrai padės išspręsti esamą situaciją.

Paveldėjome butą pagal testamentą, norime dovanoti sūnėnui, kokius reikės mokėti mokesčius ir kokio dydžio? Butą paveldėjome neseniai.

Dovanojimas neapmokestinamas dovanojant šeimos nariui (mamai, tėvui, seneliui, močiutei, broliui, seseriai, vaikams). Apmokestinamas skirtumas tarp vidutinės rinkos vertės (nurodytos VĮ Registrų centro išraše) arba tarp paveldėjime nurodytos sumos (jei paveldėjime yra tai nurodyta ir ji skiriasi nuo VĮ Registrų centro) ir kiek Jūs nurodysite dovanojime. Skirtumas (pajamos) apmokestinamas 15 procentų.

Vyrui jo mama dovanojo beveik baigtą statyti 180 kv. m namą, kurio tikroji vertė siekia beveik 400 tūkst. litų, tačiau dovanojimo sutartyje Registrų centro nustatyta namo vertė siekia vos 58 tūkst. Nepraėjus nė metams, norime namą parduoti, bet tai reiškia, kad mūsų laukia nežmoniški mokesčiai. Kodėl RC vertina turtą taip nelogiškai? Kaip elgtis?

VĮ Registrų centras turtą vertina pagal turimus dokumentus, jeigu pas jus yra statyba nepriduota, tai jie vertina kaip neįrengtą, dar vis statomą namą, t. y. neįmanoma žinoti, kokio baigtumo namas. Gal mama dovanojimo sutartyje nurodė tik sklypą, nes tuo metu namas dar nebuvo dokumentaliai užfiksuotas arba baigtumo procentas buvo mažas. Dėl tikslesnio komentaro reikėtų pamatyti dokumentus.

Nekilnojamojo turto dokumentų tvarkymas. Ką reikia žinoti?

Kategorija: Nekilnojamas turtas | Įdėjo: Admin (23.01.2015) Tinklalapis Etaplius.lt,
Peržiūrų: 2333 | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх