Pagrindinis » Straipsniai » Statybos darbai

Siūlomi Statybos įstatymo pakeitimai: trumpinti terminus ir griežtesnė kokybės kontrolė

Siūlomi Statybos įstatymo pakeitimai: trumpinti terminus ir griežtesnė kokybės kontrolė

Aplinkos ministerija inicijuoja Statybos įstatymo pakeitimą ir pildymą, kurio tikslas – išspręsti šiuo metu statyti norintiems gyventojams ir investuotojams kylančias problemas. Anot Projektavimo, statybos produktų ir proceso normavimo skyriaus vedėjo Dangyro Žukausko, vienais svarbesnių Statybos įstatymo pakeitimų būtų galima įvardinti statybą leidžiančių dokumentų (SLD) išdavimo terminų sutrumpinimą, projektus tikrinančių institucijų skaičiaus sumažinimą ir statybos proceso kontrolės sugriežtinimą. D.Žukauskas neabejojo, kad šie pakitimai ne tik pagreitins, bet ir palengvins dabar biurokratiniais žingsniais kiek apsunkintą procesą.

Dukart greičiau

Mažinant biurokratinę naštą tiek verslui, tiek gyventojams, tiek valstybinėms institucijoms, atsižvelgiant į planuojamo statyti statinio svarbą palengvinta statybą leidžiančio dokumento išdavimo tvarka. D.Žukauskas teigė, kad siūlomuose Statybos įstatymo pakeitimuose terminai sutrumpinti perpus, o tai leis sutaupyti ne tik laiko, bet ir pinigų. „Visų pirma, sutrumpinti statybų leidimų išdavimo terminai. Antra – sumažintas projektą tikrinančių institucijų skaičius. Tai vienareikšmiškai pagreitins ir supaprastins statybų procesą“, – teigė D.Žukauskas.

Projektavimo, statybos produktų ir proceso normavimo skyriaus vedėjas teigė, kad dabar numatytas statybos leidimo išdavimo terminas yra nuo 10 iki 45 darbo dienų, o Statybos įstatymo pakeitimuose numatyta jį sutrumpinti nuo 10 iki 20. „Taigi – kone per pusę. Kalbant apie projektą tikrinančias institucijas – iki šiol reikėdavo praeiti 17 institucijų, norėdami sumažinti biurokratinių žingsnių skaičių, institucijų sumažinome iki 8“, – pasakojo D.Žukauskas.

Tikimės, kad tai padės užtikrinti paties statinio ir proceso kokybę.

Griežtesnė priežiūra

D.Žukauskas taip pat pabrėžė projekto ekspertizės svarbą ir teigė, kad Statybų įstatymo pakeitimais numatoma tam skirti didesnį dėmesį, nes tai glaudžiai susiję su statinio kokybe. „Anksčiau projekto ekspertizė nebuvo įtraukta į statybos procesų dalyvių sąrašą. Tada, aišku, ir ekspertų atsakomybė buvo visiškai kitokia, net galima sakyti, kad jos beveik nebuvo. Dabar numatyta juos priskirti prie statybos proceso dalyvių, tada jie taps taip pat atsakingi už projektą kaip ir projektuotojai ar rangovai“, – dėstė Projektavimo, statybos produktų ir proceso normavimo skyriaus vedėjas.

„Tikimės, kad tai padės užtikrinti paties statinio ir proceso kokybę. Šis pakeitimas aktualus ypatingo statinio kategorijai priskiriamiems pastatams. Įstatymo pakeitime numatytos projektų ekspertų pareigos, prievolės ir atsakomybės“, – kalbėjo D.Žukauskas.

Garantijos

Projektavimo, statybos produktų ir proceso normavimo skyriaus vedėjas pabrėžė, kad statytojams labai svarbus ir Statybos įstatymo pakeitimais numatytas rangovo garantiniu prievolių užtikrinimas. „Statybos darbams išlieka 5 metų, o paslėptiems statybos darbams 10 metų garantinis terminas. Tačiau siūloma užtikrinti rangovo garantinių įsipareigojimų prievolę pirmiems 2 metams, per kuriuos daugiausiai išryškėja blogai atliktų darbų. Tai gali būti ar draudimas, ar banko garantija. Jei per dvejus metus atsiranda kokių nors defektų, o rangovas negali jų ištaisyti dėl savo bankroto ar dar dėl kokių nors priežasčių, tada užsakovas galės kreiptis į draudimo įmonę“, – pasakojo D.Žukauskas. Anot jo, tą pačią prievolę ketinama taikyti ir nekilnojamojo turto vystytojams. Parduodami būstą jie turės prisiimti tokius pačius įsipareigojimus.

Jei per dvejus metus atsiranda kokių nors defektų, o rangovas negali jų ištaisyti dėl savo bankroto ar dar dėl kokių nors priežasčių, tada užsakovas galės kreiptis į draudimo įmonę.

D.Žukauskas priminė, kad garantinis terminas buvo privalomas ir anksčiau, bet iki šiol buvo leidžiama dėl jo susitarti užsakovui ir rangovui. „Aišku, todėl atsirasdavo įvairių konfliktinių situacijų. O dabar draudimas ar bankas nustatytą laiką – 2 metus – turės padėti užsakovui spręsti jam dėl statinio kokybės iškilusias problemas. Tai – naujovė“, – teigė vedėjas.

Be paminėtų gyventojams aktualiausių pakeitimų, Statybos įstatyme numatoma ir kitų pataisų.

Aplinkos ministerija pabrėžia, kad visos statybos turi būti vykdomos laikantis įstatymuose numatytų reikalavimų ir suderinus su specialistais bei reikiamomis institucijomis. Netinkamai vykdomos statybos kelia grėsmę ne tik žmonėms, aplinkinėms teritorijoms, bet ir gamtai. Būtina užtikrinti, kad statybos nedarytų žalos nei žmonių gyvenimo kokybei, nei aplinkai, nei kultūros ar paveldo objektams.

Parengta bendradarbiaujant su LR aplinkos ministerija

Siūlomi Statybos įstatymo pakeitimai: trumpinti terminus ir griežtesnė kokybės kontrolė

Kategorija: Statybos darbai | Įdėjo: Admin (04.10.2014) Šaltinis: 15min.lt,
Peržiūrų: 2307 | Paieškos žymos: Teritorijų planavimas ir statyba, Lietuvos Respublikos Aplinkos minis | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх