Pagrindinis » Straipsniai » Architektūra, projektavimas

Skirstome patalpas kambariais arba ką reikia žinoti apie pertvaras

Skirstome patalpas kambariais arba ką reikia žinoti apie pertvaras

Ką daryti, jei Jūsų nusipirktos patalpos turi lygiai vieną milžinišką erdvę, o jūs čia svajojate gyventi kartu su dviem savo pabiručiais vaikučiais ir dar turėti kur svečius priimti? Arba Jums atsibodo nuolatiniai ginčai su žmona, kam dabar svarbiau nueiti į tualetą, o kas nori pagulėti ir atsipalaiduoti vonioje, kai abu šie itin reikalingi atributai stovi viename kambaryje? Išeitis čia visiškai paprasta – tiesiog pasidarykite pertvaras.

Tam nereikės griauti viso namo ir pradėti statybų nuo pamatų... Šiuolaikinių medžiagų, iš kurių galima daryti pertvaras, pasirinkimas itin gausus, o jos pačios lengvai, greitai ir patogiai montuojamos. Todėl praktiškai jokio vargo – ir Jūsų namai padalyti į tiek patalpų, kiek reikia būtent Jums.

Susipažįstame su medžiagomis

Nuėjus į parduotuvę ir paprašius pardavėjo parodyti medžiagas, iš kurių būtų galima pasidaryti pertvarą, tikrai nustebsite, kad pasirinkimas yra itin gausus: blokeliai, plytos, gipskartonio plokštės... „Jei namas statomas naujai ir sienos daromos dar neįrengtame pastate, dažniausiai pertvaroms žmonės renkasi blokelius. O pačių blokelių pasirinkimas išties nemažas: keraminiai, silikatiniai, keramzitiniai, gipso, akytojo betono blokeliai, –vardija bendrovės „BaltParma“ direktoriaus pavaduotojas Jevgenij Kamenev.

Taip pat skaitykite: Rado itin pigų statybos būdą: 80 kv. m – už 1 500 Lt

–Individualių namų statybai labiausiai pritaikyti akytojo betono blokeliai. Tie, kurie pertvaroms renkasi mūrą (plytas ir įvairaus tipo blokelius), užsitikrina konstrukcinį stabilumą, gerą garso izoliaciją, ilgaamžiškumą ir patikimumą.

“Pažymėtina, kad blokelių (ypač akytojo betono) pertvaros lengvos, neapkrauna konstrukcijų, jų nereikia papildomai stiprinti, o dėl didelių blokelių matmenų mūro darbai vyksta gana greitai ir nesudėtingai. „Vardydamas blokelių privalumus, pirmiausia norėčiau pabrėžti mažą jų svorį, kuris reiškia, kad Jūs neapkrausite nei pamatų, nei perdangos plokščių, – pasakoja J. Kamenev. – Šis pasirinkimas naudingas dar ir tuo, kad blokeliai itin tikslūs.

Akytojo betono blokelių matmenų tikslumas yra net iki 1 mm, o tai reiškia, kad Jūs galite sutaupyti tinkuodami sienas, nereikės bereikalingai eikvoti tonų tinko, nes tik sumūryta siena bus gana lygi.“Taip pat blokeliai gerai izoliuoja šilumą ir garsą (pagal gaminių specifikaciją dėl savo savybių blokeliai geriausiai iš visų analogiškų medžiagų izoliuoja šilumą).Juos paprasta apdoroti. „Blokelius lengva apdoroti kaip medį, – patirtimi dalijasi bendrovės „BaltParma“ direktoriaus pavaduotojas.

– Blokelį galima lengvai ir labai tiksliai pjauti su paprastu rankiniu pjūklu. O darant elektros instaliacijos darbus, akytojo betono blokeliai nepakeičiami. Grioveliai padaromi ypač lengvai ir tiksliai, netrupa blokelių kraštai, todėl grioveliams užtaisyti prireiks mažiau medžiagų ir jėgų“. Kitos teigiamos blokelių savybės – jie atsparūs ugniai ir šalčiui.

Siena iš akytojo betono blokelių sudarys barjerą kilus gaisrui.„Tai ir ekologiškai švari medžiaga, – priduria J. Kamenev. – Ir galiausiai, atsižvelgiant į visus šiuos privalumus, jie yra išties labai geras pasirinkimas kalbant apie kainos ir kokybės santykį. Dėl šiuolaikinių gamybos technologijų ir visiškos automatizacijos akytojo betono blokeliai nėra brangūs, o įvertinant savybes ir privalumus dažnai net lenkia konkurentus.“ Antra pagal populiarumą pertvarų medžiaga – gipskartonis. Jį žmonės pirmiausia renkasi todėl, kad įmanoma nemažai laiko ir pinigų sutaupyti jį montuojant.

Gipskartonio pertvaros labai paprastai sumontuojamos, o tada tereikia jas užglaistyti ir nudažyti. Taip pat gipskartonio pertvaros gana paprastai formuojamos, todėl čia labai paprasta daryti įdomesnius interjero sprendinius – įrengti nišas ar kitas patalpų ertmes. Kita vertus, kaip ir visi produktai, gipskartonis turi ir savo minusų. Kai kurie gaminiai yra palyginti žemos garso izoliacijos, tačiau gipskartonio plokščių pasirinkimas rinkoje dabar labai platus ir yra nemažai gaminių, pasižyminčiu puikia garso izoliacija.

Taip pat skaitykite: Iššūkis: būsto remontas ar statybos gali sugriauti poros santykius

„Statytojai dažniausiai vis dėlto renkasi blokelių mūrą, nes tai greitesnė statyba, o gipskartonis naudojamas dažniau karkasiniuose namuose arba ekonomiškose daugiabučių namų statybose, – tvirtina architektas Lauras Paulauskas. –Pagrindinis gipskartonio trūkumas – tai prasta garso izoliacija, be to, žmonės dažnai bijo, kad nebus galima pakabinti spintelių ant tokių sienų, esą jos per plonos. Bet šiuolaikinės gipskartonio plokštės išties esti įvairios, ir dėl to baimintis nevertėtų.“

Kaip išsirinkti?

„Renkantis blokelius reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į kainą, bet ir į akustines konkretaus produkto savybes. Tai ypač aktualu, jei jie bus naudojami daugiabučiams, blokuotiems namams ar kotedžams, – pataria architektas L. Paulauskas. – Gana svarbu, renkantis pertvaros blokelius, atkreipti dėmesį į tai, kiek tinko storio reikės ant jo uždėti, kad gautum lygią sieną, kitaip sakant,paskaityti apie mūro medžiagų toleranciją“. Tiesa, rinkoje jau dabar yra sistemų, kuriuos profesionaliai sumontavus sienos jau savaime gana lygios, praktiškai galima iš karto jas tinkuoti.

„Renkantis medžiagas pertvaroms pirmiausia patarčiau atkreipti dėmesį į medžiagos matmenų tikslumą, montavimo ar mūrijimo darbų kainą, darbų sudėtingumą, elektros instaliacijos montavimo sudėtingumą, šilumos ir garso izoliaciją, medžiagos svorį“, – priduria bendrovės „BaltParma“ direktoriaus pavaduotojas Jevgenij Kamenev. O kad tai padaryti būtų lengviau – šiek tiek papildomos informacijos.

Mūro medžiagų tolerancija (lygumas) –kuo tikslesni mūro blokelių matmenys, tuo mažiau apdailos medžiagų reikės, pvz.,tinkuojant.

Įleidžiamųjų komunikacijų formavimas ir montavimas –naudojant „lengvesnius“ (mažesnio tankio) blokelius, pvz., akytąjį betoną „Roclite“, elektros ir santechnikos taškai montuojami daug greičiau ir paprasčiau nei naudojant sunkias ir tankias mūro medžiagas.

Garso izoliacija – kuo didesnis medžiagos tankis, tuo geresnė šios medžiagos garso izoliacija. Visgi pagrindinės problemos yra pertvarinės sienos susikirtimai su pagrindinėmis sienomis, lubomis, grindimis, taip pat elektros ir kitų komunikacijų taškai pačioje pertvarinėje sienoje.

Geriausia pasirinkti gamintoją, kuris gali suteikti patikimą informaciją, susijusią su akustinėmis pertvarinės sienos savybėmis.„Reikia suprasti, kad tinkama garso izoliacija nėra užtikrinama vien pasirinkus vienas ar kitas medžiagas.

Svarbiausia tinkamai išspręsti skirtingų sienų plokštumų susijungimo vietas (pvz., naudojant puskietę vatą), –pataria architektas L. Paulauskas. – Garso izoliacijos rodiklius taip pat mažina pertvarinėje sienoje esantys kištukiniai lizdai, jungikliai, įvairaus tipo vamzdžiai“. Geriausia pertvarinės sienas daryti storesnes. „Įprastai pertvaros tarp patalpų būna siauros – 10–15 cm, todėl pasiekti gerą garso izoliaciją labai sudėtinga, – tvirtina bendrovės „BaltParma“ direktoriaus pavaduotojas.

– Mes rekomenduotume pasirinkti pilnavidures medžiagas, nes tokių pertvarų garso izoliacija yra didesnė.“ Pasiekti aukštų garso izoliacijos rodiklių galima ir įrengiant vadinamąjį „sumuštinį“ – tai dvi plonos blokelių sienos, tarp kurių įdedama vata. Kiekvienas gamintojas turi savą tokio „sumuštinio“ variantą su skirtingais blokelių ir vatos pločiais. Įprastai tokios pertvaros garso izoliacija yra daugiau nei55 dB, ji naudojama pertvaroms tarp butų įrengti.

Taip pat skaitykite: Karkasinis namas. Greita, patikima, patvaru !

Šilumos izoliacija – analizuojant pertvarinių sienų kokybę, tai nėra labai aktualu. Juk pagrindiniai šilumos nuostoliai name yra per stogą, langus, ventiliacijos sistemą, išorines sienas. Visgi jei pertvarinėmis sienomis atskiriamos šildomos patalpos nuo nešildomų, tokiu atveju geriausia naudoti didžiausią šiluminę varžą turinčius blokelius. „Būtinai išsiaiškinkite pasirinktos medžiagos šilumos laidumo koeficientą arba šiluminės varžos rodiklį. Kuo mažesnis šilumos laidumo koeficientas ir didesnis šiluminės varžos rodiklis, tuo geresnė šilumos izoliacija“, – pataria J. Kamenev.

Atsparumas ugniai –priešgaisriniai reikalavimai ir tinkamas jų vykdymas yra labai svarbūs, ypač naujai statomuose pastatuose. Renkantis medžiagas atkreipti dėmesį reikėtų į atsparumą ugniai (minutėmis) ir dūmų pralaidumą. Šiuo atveju netinka nesandarūs mūro tipai, tokie kaip keramzitas ar keramika.

Atsparumas drėgmei – esant padidintai oro santykinei drėgmei patalpose, ypač statybinio proceso metu arba iškart po jo, atsiranda pelėsio rizika. Tankios mūro medžiagos, pvz., silikatas arba keramika, turi mažą drėgmės įgerties procentą (~7 %), dėl to perteklinė drėgmė gali kauptis bloko paviršiuje ir taip didinti pelėsio atsiradimo galimybę. Geriausia naudoti gerai drėgmę praleidžiančias ir jos nebijančias mažesnio tankio medžiagas (pvz., akytąjį betoną).

„Bet kokie blokeliai sugeria vandenį, todėl juos būtina apsaugoti nuo drėgmės, – tvirtina J. Kamenev. –Didžiausią šiluminę varžą (o tai reiškia, kad jie šilčiausi) turi akytojo betono blokeliai“. Impregnuoti sienas geriausia teptine hidroizoliacija, tai padaryti būtina sanitarinėse patalpose (vonioje, tualete ir pan.). Na, o pasirinkus tinkamiausias medžiagas ir tinkamai jas sumontavus bei impregnavus belieka imtis pertvarų apdailos, o tai –pagal kiekvieno fantaziją.

„Jeigu planuojama dažyti, sienas būtina paruošti – jas nutinkuoti ir nuglaistyti arba apklijuoti gipso plokštėmis ir nuglaistyti, – pataria architektas L. Paulauskas. – Jei naudojamas itin tikslus mūras (Lietuvoje –„Roclite“), sienas galima iš karto glaistyti ir dažyti. Sienos vis dar dažnai tapetuojamos, ant jų klijuojamos plytelės. Kiek rečiau pasitaikanti apdaila – tinkavimas dekoratyviniu tinku. Išsirinkus norimą apdailą svarbiausia atkreipti dėmesį į pagrindo paruošimą“.

Tačiau bene svarbiausia norint turėti patvarias ir ilgaamžes pertvaras – kad visos medžiagos, kurias įsigyjate, būtų kokybiškos, o žmonės, kurie su jomis dirbs, tai darytų profesionaliai ir atsakingai.

Skirstome patalpas kambariais arba ką reikia žinoti apie pertvaras

Kategorija: Architektūra, projektavimas | Įdėjo: Admin (08.12.2014) Šaltinis: Eglė Kairelytė, Žurnalas "Supernamai",
Peržiūrų: 2370 | Paieškos žymos: Skirstome patalpas kambariais, vidaus remonto darbai | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх