Pagrindinis » Straipsniai » Statybos darbai

Židinys bute: ir šilumai, ir romantikai

Židinys bute: ir šilumai, ir romantikai

Židinio šviesa ir skleidžiama šiluma nuo seno buvo svarbus kiekvieno lietuvio namų simbolis. Tačiau laikui bėgant židinys tapo prabangos simboliu, kurį sau leisti galėjo tik individualių namų gyventojai. Technologijoms tobulėjant šis romantikos ir šilumos atributas tapo prieinamu net ir standartinių daugiabučių gyventojams, kurie taip pat gali mėgautis išsvajotąja idile.

Nauja statyba pritaikyta ugniakurams

Židinio statyba standartiniame bute prilygsta rimtoms statyboms, kurioms reikia gauti valstybės institucijų leidimą, turėti projektą ir, aišku, lėšų. Židinius montuojančios bendrovės „Safe fireplace LT“ direktorius Dainius Strakšys sako, kad beveik visuose naujos statybos butuose dar projektuojant daugiabutį yra numatytas kaminų įrengimas, todėl tokio būsto gyventojai gali juose statytis židinius. Pasak specialisto, senos statybos daugiabučiuose įsirengti ugniakurą galima toli gražu ne visur.

„Tarybiniuose butuose įsirengti židinį – problema. Nebent gyvenantiems penktame aukšte ar turintiems mansardą įmanoma pasidaryti projektą ir gauti leidimus“, – sako D. Strakšys.

Už nelegalų židinį – bauda ir savininkui, ir statytojui

Norint pasistatyti židinį daugiabutyje, pasak židinių meistro, visų pirma reikia pagalvoti ne apie jo dizainą ar projektą, o apie leidimą jį įsirengti, mat vėliau gali tekti smarkiai gailėtis.

„Pirmiausia, žmonės neišsiaiškina, ar gaus leidimą pasistatyti dūmtraukį. Projektus pasidaro, architektai irgi nepasiteirauja, ar žmogus turi leidimą. O leidimas yra privalomas norint įsirengti židinį miesto centre. Kiekvienas miestas yra suskirstytas rajonais, kur galima deginti tik gamtines dujas, kur negalima jokių kieto kuro katilų ir t.t. Todėl reikia atkreipti dėmesį į visus niuansus“, – pasakoja židinius montuojantis D. Strakšys.

Meistras atvirauja, kad įsirengus židinį savavališkai ir dar prieš tai negavus leidimo, išeitis viena – viską nugriauti ir vėliau gavus leidimus, statyti profesionaliai iš naujo. O tam reikalingos papildomos investicijos.

„Be leidimo ir visų reikiamų parašų aš asmeniškai net nepradedu įrenginėti židinio. Manau, joks rimtas meistras, turintis gerą vardą, to nedarys. Nes paskui yra baudžiamas ne tik užsakovas, bet ir darbų vykdytojas“, – apie gresiančius nemalonumus nesilaikant reglamentų perspėja D. Strakšys.

Savavališkos statybos – nelaimių pranašas

Kaip ir visose srityse, taip ir statydami židinį, pasak specialisto, tautiečiai nori būti savarankiški ir mano, kad viską gali pasidaryti patys. Būtent dėl savavališkų statybų įsirengiant ugniakurus standartiniuose butuose kyla daugybė problemų, kurios gali baigtis nelaime.

„Jeigu darosi ugniakurus ar krosneles savavališkai, dažnai jungiasi į bendras ventiliacijos angas, ko daryti negalima. Daugiabutyje labai paprasta nunuodyti kaimynus, kyla daugybė ginčų, problemų tarp kaimynų“, – apie gresiančias nelaimes perspėja D. Strakšys.

Esminiai pavojai, kurie gali tykoti netvarkingai eksploatuojant židinį – suodžių gaisras, sutrūkęs kaminas. Specialistas primena, kad norint išvengti nelaimių reikia nepamiršti bent kartą per sezoną išvalyti kaminą. Taip pat rinkti pelenus, nes jie trukdo oro cirkuliacijai, kuri reikalinga degimui.

„Neteisingai eksploatuojant gali į kambarį prisileisti dūmų, nuo kurių galima apsinuodyti. Dažnai uždaroma sklendė dar neužgesus žarijoms ar likus nesudegusioms malkoms‘, – apie galimus pavojus primena specialistas.

Nepagrįstos baimės

Technologijoms tobulėjant, į antrą planą nuslenka ir daugybė nepagrįstų baimių, susijusių su židinio įrengimu namuose.

„Viena iš dažniausių baimių – apsinuodijimas smalkėmis. Bet šiais laikais yra įvairių daviklių, kurie iš karto perspėja apie galimus pavojus. Yra savaime užsidarančios ugniakurų durelės. Jeigu žmogus užmiršta jas uždaryti, jos užsiveria pačios“, – apie modernius techninius sprendimus, padedančius išspręsti daugybę problemų, pasakoja UAB „Safe fireplace LT“ direktorius Dainius Strakšys.

Dar viena nepagrįsta baimė, kamuojanti svajojančius įsirengti židinį – bute nuo ugniakuro kylantys dūmai.

„Ventiliacijos sistemos yra visuose butuose, o profesionaliai įrengtas židinys nedūmija“, – mitą apie židinių skleidžiamus dūmus patalpoje paneigia specialistas.

Židinys – ne tik šilumos skleidėjas

Dažniausiai židinio įrengimą lemia papildomos šilumos poreikis. Tačiau, pasak D. Strakšio, ne mažesnį vaidmenį čia atlieka ir romantikos paieškos, ir išskirtinio interjero troškimas.

„Viskas priklauso nuo piniginės storio. Vieniems užtenka krosnelę pasistatyti, kitiems židinuką – rimtą ugniakurą nuperki ir apstatai kukliai, o tretiems reikia rimtos apdailos. Jeigu projektą braižo architektai, tuomet židinys bus išskirtinės formos“, – pasakoja židinių meistras.

Židinys kainuoja nuo 6 tūkstančių litų iki begalybės. Pašnekovo teigimu, brangiausias jam tekęs statyti židinys kainavo 60 tūkstančių litų, o didžiausią išlaidų dalį sudarė ugniakuro apdaila.

„Jeigu židinys įrengiamas naujos statybos name, tai dažniausiai kūrenamas dujomis ir yra papildomas šilumos šaltinis. Daugiabučiuose malkomis rečiau kūrena“, – teigia D. Strakšys.

Pasak specialisto, žmonės ieškodami romantikos ir spontaniškai įsirengdami malkomis kūrenamą židinį nepasvarsto apie tai, kad aukštai gyvendami turės užsinešti malkas. Neapsvarsto, kur jas džiovins ir kur laikys tas malkas. Sandėliavimas tampa savotiška problema. Tuomet investavę nemažai lėšų, jie visiškai neeksploatuoja savo židinio, nes neturi kuro.

„Aš židinį rekomenduoju bute rengti tik tuo atveju, kai buto plotas didelis, būstas erdvus. Mažam būstui tikrai užtenka netgi granulinės krosnelės. Ją užpildžius, ji gali 2-3 paras saugiai kūrentis ir skleisti šilumą“, – pataria D. Strakšys. 

Fotogalerijoje – pašnekovo nuotraukos

Židinys bute: ir šilumai, ir romantikai

Kategorija: Statybos darbai | Įdėjo: Admin (09.08.2014) Tinklalapis Ramunė NARMONTIENĖ,
Peržiūrų: 2601 | Paieškos žymos: ir romantikai, Židinys bute: ir šilumai | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх