Pagrindinis » Straipsniai » Interjeras ir jų detalės

Ką reikia žinoti apie laiptų įrengimo reikalavimus?

Ką reikia žinoti apie laiptų įrengimo reikalavimus?

Laiptai yra neatsiejama bet kurio didesnio nei vieno aukšto namo dalis. Jie ne tik yra patogus būdas pasiekti kitus pastato aukštus, bet taip pat gali pagerinti arba visiškai pakeisti namų interjerą. Visa tai priklauso dar ir nuo pačio namo funkcionalumo ir laiptų įrengimo plano.

Verta paminėti, kad laiptai pirmiausia turi atlikti patogumo ir saugumo funkcijas, o tik po to estetinio grožio. Saugumo kriterijus labiau yra skiriamas evakuaciniams laiptams, tačiau, saugumas turėtų būti svarbus kiekvieniems laiptams. Priešingu atveju, jei jie bus įrengti ne pagal taisykles, bus labai lengva nukristi.

Pagrindiniai reikalavimai laiptų statymui:

  • Laiptai turi būti tokioje pastato vietoje, kad būtų nesunkiai pasiekiami iš įvairių namo patalpų;
  • Šalia laiptų turi būti tinkama ventiliacija ir pakankamas šviesos kiekis;
  • Priklausomai nuo paskirties, kur yra statomi laiptai (gyvenamajame name ar evakuacijos tikslais), jie turi būti pakankamai platūs, kad nelaimės atveju tilptų daug žmonių. Jei laiptus rengiate namuose – pločio pasirinkimas jau yra lankstesnis, tačiau jis neturėtų būti mažesnis nei 50 centimetrų. Viešbučiuose ir moteliuose – nemažesnis nei 90 centimetrų.
  • Pakopų turėtų būti ne mažiau nei 3, bet ne daugiau nei 12. Jų aukštis turėtų būti 16-19 centimetrų ir būtina, kad visos pakopos būtų vienodo aukščio.
  • Reikia nepamiršti erdvumo – ne tik, kad aukštas žmogus nesusižeistų galvos, lipdamas, bet, kad ir būtų suteikiamas erdviškumo įspūdis, nes tai suteikia patogumą ir jaukumą. Vertikalus atstumas neturėtų būti mažesnis nei 2,15 metro.
  • Laiptai neturėtų būti statesni nei 45 laipsnių. Nebent tik tais atvejais, kai yra norima itin stačių laiptų, siekiant sutaupyti erdvę. Dažnai statūs laiptai yra įrengiami į mažai naudojamas patalpas, pavyzdžiui, palėpę. Verta žinoti, kad visi laiptai, o statūs ypač, turi būti įrengti su neslidžia ir kokybiška danga. Tai galėtų būti mediena, polivinilchloridas (PVC) ar natūralus linoleumas. Taip pat galite ant laiptų ištiesti kilimą. Venkite keramikinių plytelių, stiklo ar akmens, nes ant tokių paviršių yra labai lengva nuslysti. Geriausia, jei paviršius yra sušiurkštintas.
  • Būtina pažymėti būsimų grindų lygius tiek laiptų viršuje, tiek ir apačioje. Tokiu būdu vėliau bus įrengti tinkamai suprojektuoti laiptai, nes pirmiausia yra įrenginėjami jie, o tik po to grindys (Jei turima galvoje naujo namo statybą).

Projektuojant laiptus, reikėtų kruopščiai pagalvoti apie turėklus. Jie yra reikalingi žmonių saugumui užtikrinti.

Pagrindiniai reikalavimai laiptų turėklams:

  • Turėklų aukštis turėtų būti 86-96 centimetrai.
  • Turėklų ilgis turi eiti palei visus laiptus ir geriau, kad strypai būti vertikalūs, o ne horizontalūs – nes taip yra užtikrinamas didesnis saugumas, ypač mažiems vaikams.
  • Turėklų rankenų diametras turėtų būti 2,5-5 centimetrai.
  • Turėklai neturi būti prisišlieję prie pat sienos. Reikia palikti atitinkamus tarpus, kad žmonėms būtų įmanoma į juos remtis. Minimalus tarpas turėtų būti bent 2 centimetrai.

Šiuolaikiniai laiptai gali būti puikus interjero akcentas Jūsų namuose. Dažniausiai laiptus projektuoja specializuotos laiptų gamybos įmonės, kartais - architektai, projektuodami būstą. Laiptus reikia suprojektuoti pačioje statybos darbų pradžioje.

Statybose susiduriame su neteisingai suformuotomis laiptų angomis, jų formomis ir vieta. Šiuolaikiniai laiptai atlieka ne tik tiesioginę funkciją, bet yra svarbus interjero dizaino elementas. Juos galima panaudoti bendrų erdvių padalinimui ar uždarymui. Gelžbetoninių ir metalinių laiptų konstruktyvus reikia statyti prieš apdailos darbus. Tuomet statybos laikotarpiu jais gali naudotis ir statybininkai. Apdailos elementai ir pakopos montuojamos po pirmo dažymo.

Laiptai ir turėklų gamyba prasideda nuo projekto. Prieš projektuojant laiptus reikia tiksliai žinoti kokio aukščio bus Jūsų pirmo ir antro aukšto grindys.

Laiptų projektas turi įvertinti šiuos kriterijus:
Vieta kur tvirtinsis laiptų karkasas reikia įrengti be grindų šildymo, kad tvirtinant karkasą jis nebūtų pažeistas.
Būtina padaryti betoninį padą laiptų karkaso tvirtinimui.
Jei arti laiptų yra durų besiveriančių į laiptų pusę reikia įvertinti, ar laiptai netrukdys varstymui.
Įrengiant laiptus uždaresnėse erdvėse reikia įvertinti ar lipant laiptais ne per žemai yra perdangos. Praėjimas tarp laiptų pakopos ir perdangos turėtų būti ne mažiau 2,1 m.

Laiptų karkasus galima skirstyti į medinius ir metalinius. Metaliniai karkasai skirstomi į viengubus, dvigubus ir spiralinius.

Jeigu statote laiptus su metaliniu karkasu, metalinį karkasą galima pastatyti ankstyvoje namo įrengimo stadijoje, prisukus laikinas pakopas (ar storesnes lentas) jis bus naudojamas pakilimui į antrą aukštą.

Laiptų pakopos turi būti gaminamos iš kietmedžio. Dažniausiai pakopų gamybai naudojamas uosis arba ąžuolas. Kokybiškai pagamintos pakopos turi būti be šakų, tolygaus „suleidimo", nulakuotos specialiu pakopiniu trinčiai atspariu laku.

Paskutiniu metu labai išpopuliarėjęs pakopų beicavimas t.y. pakopų spalvą galima parinkti, kad derintųsi prie interjero. Pakopų sudėjimas rekomenduojamas galutinėje namo įrengimo stadijoje.

Laiptų turėklai dažniausiai daromi mediniai ar nerūdijančio plieno. Populiarus variantas nerūdijančio plieno turėklai su mediniu porankiu. Nerekomenduojame laiptų turėklams naudoti stiklą tokių turėklų saugumo lygis daug žemesnis.

Laiptai ir turėklai nereikalauja daug priežiūros juos galite valyti įprastinėmis valymo priemonėmis. Jeigu pas jus įrengti nerūdijančio plieno turėklai juos valykite tik medžiagomis skirtomis valyti nerūdijantį plieną.

Jei paliejote skysčio ant laiptų pasistenkite jį kuo greičiau nuvalyti nes laiptai tampa slidūs.

Jei susibraižė medinė laiptų dalis galima naudoti įvairų vašką jos sutvarkymui, bet geriau rekomenduojame išsikviesti specialistą.

Jeigu ateityje norite perlakuoti medines laiptų dalis reikia žinoti laiptų lako tipą, nes skirtingi lakai gali sureaguoti tarpusavyje.

Laiptų kaina priklauso nuo konstrukcijos, medžiagų, sudėtingumo, taip pat nereiktų pamiršti ir tai, kad vienodų laiptų paprastai nebūna, o individualus gaminys visuomet kainuoja brangiau. Kainą labiausiai įtakoja sudėtingumas - kuo daugiau posūkių, lenkimų, sudėtingesnių formų, tuo jie kainuoja daugiau.

Laiptai tarnaus tiek, kiek ir pats namas, jei jie bus kokybiškai pagaminti ir tinkamai prižiūrimi. Pagrindinė priemonė, ilginanti laiptų tarnavimą, - švara.

Jei norima, kad laiptai nebūtų tokie slidūs, ant pakopų kraštų galima pritaisyti porą specialių gumų, mažinančių slydimą.

Mediniai laiptai dažniausiai statomi individualiuose namuose. Jie tinka ir klasikiniam ir itin moderniam interjerui, nes grindys namuose beveik visuomet dedamos medinės, tad ir mediniai laiptai puikiai dera erdvėms sujungti.

Įrengiant laiptus svarbu pasirinkti tinkamą pakopų aukštį ir plotį. Optimalus pakopos aukštis ~18 cm, plotis ~30 cm. Jei pakopa bus per aukšta, taps nepatogu lipti, jei bus per siaura netilps visa pėda, o jei per plati teks žengti didelius žingsnius.

Laiptai ant betoninės konstrukcijos

Betoninės laiptų konstrukcijos padaro laiptus stabilius. Betoniniai   laiptai  dengiami įvairaus medžio (ąžuolo, uosio, klevo,  skroblo, beržo,  raudonmedžio) pakopomis. Ant laiptų  pakopų gali būti sumontuoti mediniai porankiai su įvairiais juodojo ar nerūdijančio metalo, stiklo, medžio  elementais.  

Laiptai ant metalinės konstrukcijos

Metalinės konstrukcijos laiptus gaminame su centrine laiptasija prie kurios yra tvirtinamos pakopos. Metalinė laiptų konstrukcija gali būti siaura arba plati. Laiptasija gali būti ir dviguba. Kai laiptasija dviguba, tada  pakopos montuojamos  ant laiptasijų arba tarp laiptasijų. Jei pakopos montuojamos ant laiptasijų, tada jos atitraukiamos nuo sienos. Jei laiptų pakopos montuojamos tarp laiptasijų , tada laiptasija atlieka grindjuostės vaidmenį ir tai apsaugo sienas nuo nešvarumų plaunant grindis. Porankiai šių laiptų būna su medžio, juodo ar nerūdijančio plieno elementais kartais stiklu.
 

Mediniai laiptai su medinėm laikančiom sijom

Mediniai laiptai gaminami ant dviejų "krokodilinių" sijų arba viena pakopos pusė įleidžiama į laiptų siją, o kita montuojama ant "krokodilinės" sijos. Mediniai laiptai gali būti atviri, uždari, su posūkiu, aikštele, tiesūs ir t.t. Medinių laiptų gamybai naudojam įvairią medieną (ąžuolą, uosį, klevą,  skroblą, beržą,  raudonmedį).

Sąvaržiniai išlengvinti laiptai

Šie laiptai vizualiai atrodo lengvesni, palyginus su kitais laiptais, nes neturi laikančių sijų. Šie laiptai turi stambesnį porankį, nes ant jo kabo dalis laiptų.

Stikliniai laiptai su metaline konstrukcija

Gaminame stiklinius laiptus su metaline konstrukcija.
 

Ką reikia žinoti apie laiptų įrengimo reikalavimus?

Kategorija: Interjeras ir jų detalės | Įdėjo: Admin (22.06.2014) E-paštas Tinklalapis II Jonučių kaimas, Garliavos seniūnija, Kauno rajonas tel. +370 612 12003, sauliuspranciulis@gmail.com
Peržiūrų: 6133 | Paieškos žymos: laiptai, laiptai interjere, laiptų projektavimas, laiptų gamyba, laiptų gamintojai, interjeras, laiptų projektas | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх