Pagrindinis » Straipsniai » Statybos darbai

5 mln. litų kainavusi Kretingos biblioteka ėmė griūti dar nė nepastatyta

5 mln. litų kainavusi Kretingos biblioteka ėmė griūti dar nė nepastatyta

Naujosios Motiejaus Valančiaus bibliotekos pastato viziją braižę Kultūros ministerijos ir Kretingos rajono savivaldybės pareigūnai prieš aštuonerius metus turėjo didelių ambicijų. Pačiame miestelio centre planuotas milžiniškas – 3 100 kvadratinių metrų statinys. Naujutėlaičiame kultūros židinyje ketinta įkurdinti ne tik leidinių saugyklą, biblioteką ir skaityklą. Projektuojant buvo numatytos erdvės konferencijoms, meno galerijai. Tokiam užmojui vyriausybė kasmet vis atriekdavo po kelis šimtus tūkstančių litų. O dabar susizgribo, kad milžiniškas pastatas Kretingai – per didelė prabanga. Būsimai bibliotekai išleidusi jau 5 mln. litų Kultūros ministerija stabdo darbų finansavimą.

Knygas  laiko garaže

Tokią kultūros ministro poziciją išgirdę Kretingos bibliotekininkai neteko žado. Kelerius metus vis pasvajodavę apie netrukus įvyksiančias įkurtuves naujose patalpose, senosios bibliotekos darbuotojai nebežino ko griebtis. Ligšiolinėmis sąlygomis sako dirbti nebegalintys.

Mažytėse patalpose neišsitenkantys bibliotekininkai knygas priversti sandėliuoti buvusiuose garažuose.

„Mūsų biblioteka statyta 1974 m. ir nė karto nėra  renovuota. Kapitalinio remonto čia niekada nėra buvę. Lankytojams aptarnauti skirtas vos 300 kvadratinių metrų plotas.

Buvome įkūrę vieną pirmųjų Lietuvoje užsienio kalbų mokymo skaityklą, žaisloteką vaikams. Tačiau dėl patalpų stygiaus teko uždaryti. Dirbame taip susigrūdę, kad dalį fondų laikome buvusių garažų patalpose. Jos jau tris kartus buvo aplietos vandeniu, o leidiniai – nepataisomai suniokoti“, – skundėsi Motiejaus Valančiaus bibliotekos vedėja Birutė Karčiauskienė.

Pastato funkcionalumas kelia abejonių

Viltis išsikraustyti iš varganų ir sanitarinių reikalavimų neatitinkančių patalpų bibliotekininkams sužibo 2006 m. Nau­jo vie­šo­sios bib­lio­te­kos pa­sta­to sta­ty­bą Vy­riau­sy­bė buvo įtrau­kusi į bib­lio­te­kų re­no­va­vi­mo ir mo­der­ni­za­vi­mo 2003-2013 me­tų prog­ra­mą. Kasmet jos statybai buvo atriekiama po kelis šimtus tūkstančių litų. Didžiulis pastatas iškilo, tačiau iki šiol – nepabaigtas. Kultūros ministerija pareiškė nebegalinti sūdyti pinigų į abejotinos svarbos objektą.

L. Sėlenienės nuotr. /5 mln. litų kainavusi Kretingos biblioteka griūva dar nė nepastatyta

„Mes neabejojame, kad Kretingai reikia naujos bibliotekos, tačiau ne tokiame didžiuliame pastate. Jeigu mes dabartinę biblioteką perkeltumėme į naująjį pastatą, ji užimtų labai mažą jo dalį. O kas vyktų likusiame plote, neaišku.

Lankėmės su ministru statybvietėje, buvome susitikę su savivaldybės atstovais, tačiau iki šiol neišgirdome aiškios koncepcijos, kokia to pastato funkcija bus. Investavus tokius milžiniškus pinigus būtina aiški vizija, kam to reikia. Savivaldybė į šio pastato ateities planus turėtų įtraukti bendruomenes, vystyti kažką panašaus į konferencinį turizmą.

Tuomet būtų galima pasvarstyti ir apie lėšų generavimą drauge su kitomis ministerijomis. O jeigu planų įgyvendinimas ir darbai vyks tokiais tempais, kaip iki šiol, šitų statybų pabaiga bus gal tik po keliolikos metų“, – Kultūros ministerijos poziciją dėstė ministro patarėja Dalia Vencevičienė.

5 mln. litų kainavęs pastatas virsta vaiduokliu

Šiuo metu statybos sustabdytos. O pastatu vaiduokliu virstančios bibliotekos ateitis – neaiški. Jos užbaigtuvėms lėšų  ižde neranda ir pati Kretingos savivaldybė.

Gavę žinią, kad Kultūros ministerija šiemet pinigų bibliotekos statyboms neskirs, Kretingos valdininkai užtarimo vyko į prezidentūrą. 

„Gavę žinią, kad šiemet Kultūros ministerija finansavimo neskirs, nuvykome užtarimo į prezidentūrą. Tačiau gavome atsakymą, kad tai – ne prezidentės atsakomybė. Mums buvo pasiūlyta dar kartą bandyti derėtis su Kultūros ministerija.

Kitame savivaldybės tarybos posėdyje kelsime diskusiją dėl bibliotekos ateities. Iki šiol visų tarybos narių pozicija buvo vienoda – Kretingai nauja biblioteka būtina. Tik dabar reikia ieškoti išeičių, kaip projektą išjudinti“, – planus dėstė Kretingos rajono savivaldybės meras Juozas Mažeika.

Kol atsakingi pareigūnai suka galvas ieškodami išeities, nebaigtą pastatą negailestingai niokoja laikas ir oro sąlygos. Drėgmė ir šaltis pastato konstrukcijas paveikė taip, kad kai kurias jų jau reikia  keisti. 

5 mln. litų kainavusi Kretingos biblioteka ėmė griūti dar nė nepastatyta

Kategorija: Statybos darbai | Įdėjo: Admin (24.09.2014) Tinklalapis Autorius: Laura Sėlenienė,
Peržiūrų: 2420 | Paieškos žymos: Kretinga, Motiejaus Valančiaus biblioteka, Juozas Mažeika, Lietuvos Respublikos Kultūros minis, statyba | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх