Pagrindinis » Straipsniai » Nekilnojamas turtas

Ne euras gąsdina NT rinką

Ne euras gąsdina NT rinką

Žmogus turi įgimtą savybę didžiausias savo baimes ignoruoti. Tą patį galima pasakyti ir apie nekilnojamojo turto (NT) kainų prognozes. Nors vyrauja nuomonė, kad NT kainos kils šaliai įsivedus eurą, priežastys bus visai kitos.

Gyvenamojojo būsto įperkamumo rodikliui pasiekus istorines aukštumas kalbėti apie NT kainų pokytį tapo ypač aktualu. Dažnai galima išgirsti nuomonių, kad NT būsto kainų kilimą Lietuvoje gali lemti įvesta bendroji Europos valiuta. Iš tikrųjų tam įtakos turėtų išaugusi būsto paklausa. Žmonės skuba įsigyti naują būstą veikiami psichologinio aspekto, mat yra įsitikinę, kad įvedus eurą viskas brangs, todėl savo santaupas ir šešėlyje sukauptus pinigus bandys investuoti į NT.

Leidinio „Ekonomika.lt“ kalbinti ekspertai tikino, kad su euro įvedimu susijusių NT pirkimo ir pardavimo sandorių vajus baigėsi, ir vardijo kitus veiksnius, kurie lems NT kainų kilimą.

Efektyvesni namai

Vienas jų – nuo 2016 metų įsigaliosiantys ES direktyvų reikalavimai statyti tik A klasės pastatus. „A energinės klasės daugiabučių statyba kainuoja maždaug 15 proc. brangiau nei B klasės, kurie šiuo metu statomi Lietuvoje, – leidiniui teigė statybų bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis ir pabrėžė, kad dėl didesnių statybos išlaidų tokių namų kol kas statyti neapsimoka. – Kol kas A energinės klasės būstų negalime pardavinėti 15 ar 20 proc. brangiau, nes niekas jų nepirktų.“

Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos direktorius Aidas Vaičiulis tvirtino, kad efektyvaus būsto kaina nuo 2016 metų didės ne dėl didesnių tokio tipo pastatų statybos išlaidų, o dėl didėjančios jų paklausos.

Remiantis europine direktyva, nuo šiemet taip pat įsigaliojo prievolė statyti ne mažiau nei B energinės klasės būstus.

Didėjantis atotrūkis

Kylančios A energinės klasės pastatų kainos lems atotrūkį tarp butų, esančių senuose daugiabučiuose, turėtojų ir žmonių, galinčių įsigyti energiją tausojančius būstus.

„Natūralu, kad tam tikras segmentas piliečių negalės įpirkti naujų pastatų, tad jie domėsis antrine rinka arba anksčiau statytais pastatais“, – apie galbūt ateityje augsiančią ir senesnės statybos būstų paklausą kalbėjo Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius. Tačiau jis teigė, kad didelio atotrūkio pereinamuoju laikotarpiu nebus.

Didėja statybos išlaidos

Pasak statybų bendrovių atstovų, statyti bet kokį pastatą atsieina vis brangiau.

„Per metus statybos išlaidos išauga apie 10 proc., tačiau būsto pardavimo kainos yra stabilios“, – pasakojo A. Avulis. Kadangi būsto kainos nekeliamos, statybų bendrovės gauna mažesnį pelną. Pasak „Hanner“ vadovo, niekur kitur, išskyrus Latviją, nėra tokių mažų statybos kaštų.

„Darbininkai išvyksta iš Lietuvos, jaučiamas jų trūkumas, – teigė A. Avulis. – Būtent tai ir lemia, kad statybininkai labai kelia kainas.“ Pasak jo, statybininkų paklausą taip pat didina pradėta daugiabučių renovacija. Ši situacija turės įtakos ir NT kainų kilimui. „Per artimiausius 5 metus kainos tikrai kils, tačiau artimiausius pusę metų to neturėtų vykti“, – leidiniui pasakojo „Hanner“ vadovas.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas M. Statulevičius teigė manantis, kad darbo sąnaudų didėjimas bus pagrindinė priežastis artimiausiu metu kilti NT kainoms. „Šiais metais Vilniuje planuojama pastatyti apie 3 tūkst. naujų būstų, pernai sostinėje išdygo apie 2 tūkst. 200 naujų statinių“, – apie vis labiau juntamą darbuotojų trūkumo problemą kalbėjo jis.

 

Kainos kils po truputį

Savaitraščio kalbinti NT ekspertai nedrįso prognozuoti labai ryškaus NT kainų kilimo iki 2016 metų, tačiau pripažino, kad kainos greičiausiai augs ir iki tol.

„Šiuo metu yra labai subalansuota paklausa ir pasiūla, – teigė A. Avulis. – Nors pardavimas stipriai auga, rinkoje didėja ir pasiūla“. Pasak jo, NT kainoms staigiai šoktelėti į viršų neleidžia būtent didėjanti pasiūla, kurią lemia norinčiųjų investuoti į NT gausa.

Įmonių grupės „Eika“ plėtros vadovas Domas Dargis laikosi kiek kitokios nuomonės. Jo teigimu, šiuo metu būsto pasiūla nespėja augti tokiu pačiu tempu kaip paklausa. „Kainoms kilti yra nemažai prielaidų. Viena jų – žemos palūkanų normos. Žmonėms neapsimoka laikyti santaupų bankuose“, – apie inkrementišką NT kainų kilimą pastaruoju metu kalbėjo įmonių grupės „Eika“ plėtros vadovas.

Pasak D. Dargio, šių metų pirmąjį ketvirtį buvo fiksuotas 6 proc. augimas, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. „Toks augimas tęsis, tik 2016 metais jis bus dar kiek staigesnis dėl įsigaliojusio reikalavimo statyti efektyvesnius namus“, – prognozavo jis.

Sostinėje padėtis kitokia

Analizuojant ekspertų įžvalgas ir prognozes, būtina atkreipti dėmesį, kad minėtos tendencijos daugiausia taikytinos sostinei, kur NT rinka pasižymi išskirtiniu aktyvumu.

„Kituose miestuose – kita situacija, mat ten lėčiau vystosi pramoninė ekonomika, mažiau darbo vietų, žmonės uždirba mažiau, o tai lemia ir mažesnį būsto įperkamumą“, – leidiniui „Ekonomika.lt“ teigė A. Avulis.

D. Dargis įsitikinęs, kad dėl pakankamai didelės sostinės ir rajoninių šalies miestų atskirties gali dirbtinai sukilti ir NT kainos regionuose. „Pirkėjai yra labai jautrūs, tad įsigaliojus reikalavimui statyti A energinės klasės pastatus mažiau žmonių regionuose galės įpirkti būstą“, – kalbėjo „Eika“ plėtros direktorius. Jis nuogąstavo, kad dėl to gali sustoti naujo būsto plėtra kituose miestuose.

Pirkti, kada reikia

Norintiesiems sužinoti, kada palankiausias metas įsigyti ar parduoti turimą NT, leidinio „Ekonomika.lt“ kalbinti ekspertai rekomendavo pernelyg nesiremti prognozėmis ir būstą pirkti tuomet, kai atsiranda poreikis.

„Visada yra tikimybė tiksliai nenuspėti ciklo, todėl rekomenduojama pirkti ar parduoti NT, kai tik atsiranda reikiamybė“, – kalbėjo „Eikos“ plėtros vadovas D. Dargis. Tačiau svarstantiesiems įsigyti efektyvų būstą, specialistai rekomendavo tai daryti dabar.

„Kadangi Lietuva nėra išimtis rinkos ekonomikoje, energiškai efektyvaus būsto paklausa ateityje tik kils, todėl jie neabejotinai brangs“, – įsitikinęs Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos direktorius A. Vaičiulis.

 A klasės būstai

Nauji pastatai nuo 2018 metų turės atitikti A+ klasę, nuo 2021 metų – A++ klasę

Šiuo metu A energinės klasės butai yra parduodami dviejuose Vilniaus mikrorajonuose – Bajoruose/Visoriuose ir Santariškėse

2012 metais buvo pastatytas pirmasis A klasės daugiabutis, o 2013 metais A klasės būstai sudarė apie 4,5 proc. visų sostinėje parduotų naujų butų

 
 

Ne euras gąsdina NT rinką

Kategorija: Nekilnojamas turtas | Įdėjo: Admin (08.05.2014) Tinklalapis ,
Peržiūrų: 2693 | Paieškos žymos: būstas, NT, statyba, nekilnojamas turtas, statybos, euras | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх