Pagrindinis » Straipsniai » Nekilnojamas turtas

Nekilnojamo turto realijos pajūryje: Palangoje – sambrūzdis, Šventojoje – sąstingis

Nekilnojamo turto realijos pajūryje: Palangoje – sambrūzdis, Šventojoje – sąstingis

Palangoje nuo metų pradžios aktyviai vykę nekilnojamojo turto sandoriai nelėtės, prognozuoja kurorto brokeriai. Rinka laukia naujų, aukštesnės klasės būstų. Tuo tarpu Šventojoje tebesitęsia sąstingis.

„Šiais metais Šventosios reitingai visiškai kritę. Vidutinė būstų kaina – apie 4 tūkst. litų. Nuo metų pradžios parduoti vos keli butai, žemės sklypai, žodžiu – vieta visiškai nepopuliari“, – pasakojo nekilnojamojo Turto Agentūros „Rolijona“ savininkė Ona Mackevičienė.

© Matininkas nuotr.

Ir gyventojai, ir NT plėtotojai dėjo daug vilčių į verslininko Vaido Šimaičio planus Šventojoje pastatyti vandens parką, SPA, konferencijų centrą su restoranais, kavinėmis, viešbučiais. Šie objektai būtų pritraukę daugiau žmonių į kurortą, pasiūlę unikalių laisvalaikio pramogų, sveikatos procedūrų. Vėliau toje vietoje planuota statyti golfo laukus, tačiau planai taip ir liko planais, o šiandien miestelyje karaliauja senos medinės griuvenos, sovietmečiu darbo liaudžiai statytos lentinės būdelės, kurios baigia supūti. Tiesa, visos jos dabar privatizuotos, tarsi ir turi savo šeimininkus, tačiau šie neskuba jų tvarkyti. Savivaldybė turi teisę bausti savininkus už neprižiūrimą ir miesto vaizdą gadinantį turtą. Maksimali bauda – 2000 Lt šiek tiek verčia apsikuopti, bet toli gražu ne taip, kad vienas iš nedaugelio šalies pajūrio kurortų taptų tvarkingas ir patrauklus. Niekas nenori pro savo namų, o juo labiau atostogų namų langus žiūrėti į šiukšlynu virstančius griuvėsius. Naujų projektų beveik nėra, o anksčiau pastatyti ir dar neparduoti būstai parduodami beveik per pusę pigiau, nei prieš krizę. Ir ne tik todėl, kad apskritai kainos kritę, bet ir dėl to, kad pati Šventoji nėra patraukli. „Kotedžas šalia garsiojo „Elijos“ kvartalo iki krizės kainavęs apie 670 tūkst. litų šiandien kainuoja apie 350 tūkst. litų“, – pastebėjo O. Mackevičienė.

Idilė dar už kalnų

Bendrovės „Nuova“ plėtojamas projektas „Apartamentai kopose“, šalia „Auksinių kopų“ savo svetainėje internete žada tikrą atostogų idilę vos už 100 m nuo jūros, o šalia – SPA centrą, kurį planuojama rekonstruoti ir paversti didžiausiu Pabaltijyje 2000 kv.m kompleksu. Nedidelių 1-2 kambarių butų, madingai vadinamų apartamentais su visa apdaila kaina – apie 8000 Lt/kv.m, viso būsto kaina apie 350-400 tūkst. litų. Beveik visi – laisvi. Laikai, kai būstą pirkdavo iš brėžinių, negrįžo. Paskambinus nurodytu telefonu išgirdau, kad statybos dėl krizės buvo sustabdytos, mūro dėžutės stovėjo 4 metus, o atnaujinti statybą ketinama kitų metų pradžioje arba ir dar vėliau. Kitai vasarai atostogų namų sąžiningai nežadėjo pastatyti, bet rezervuotis galima, įmokėti avansą – taip pat. Patikino, kad ateityje kaina nekils. Kas bus generalinis rangovas, kas statys, kokia bus namų energinio efektyvumo klasė – kol kas dar nežinia. Didžioji dalis statomo turto bus gyvenamosios paskirties, kita – rekreacinės. Perkant būstą tokiame projekte belieka pasitikėti plėtotoju, vertinti jį pagal jau įgyvendintus projektus. UAB „Nuova“ Palangoje yra pastačiusi prestižinį gyvenamųjų namų kvartalą „Birutės parkas“, kuriame, beje, dar yra keli neparduoti namai.

Nukirto 16 projektų

NT projektai Palangoje ir ypatingai Šventojoje sunkiai keliasi po sunkmečio. Juos pakirto ir prieš pat krizę praūžęs aplinkos ministerijos, kuriai tuomet vadovavo Artūras Paulauskas, žygis prieš esą neteisėtus projektus, nors pradėti jie buvo su oficialiais statybos leidimais, o dauguma anuomet iškeltų bylų teismuose baigėsi taikos sutartimis. 16 projektų buvo sustabdyta, įmonės bankrutavo, pradėtos ir nebaigtos statybos atiteko bankams arba bankrotų administratoriams.

Tačiau kokybiško II būsto paklausa Palangoje, pasak O.Mackevičienės, yra pakankamai didelė, trūksta pasiūlos. Šiais metais prekyba įsibėgėjo vos ne pirmąją metų dieną ir iki šiol išlaiko spartų tempą. Sandorių skaičiumi, tenkančiu tam pačiam kiekiui gyventojų, Palanga gerokai lenkia Klaipėdą, lygiai kaip ir kainomis, kurios neatsilieka nuo sostinės – apie 6 tūkst. litų už kv.m. Pardavimų apimtys pirminėje rinkoje, lyginant su antrine, mažesnės, nes naujų projektų nedaug, stinga prestižinės klasės būstų patraukliose vietose.

Nubloškė atgal

Tikėtina, kad po metų kitų rinkoje atsiras kokybiško nekilnojamojo turto pasiūla, nes pamažu iš mirties taško vėl kyla užšaldyti projektai: viešbučių, SPA ir apartamentų kompleksas vietoj buvusio „Jūratės“ baseino, vietoj buvusio atviro „Lino“ baseino, kur planuota 4 ha teritorijoje pastatyti daugiafunkcį kompleksą su 2 aukštų vandens procedūrų ir baseinų pastatu, 10 aukštų sanatorija, kurioje būtų 510 dviviečių numerių, 2 aukštų sporto centru, 8 aukštų 220 dviviečių kambarių viešbučiu su konferencijų sale ir trimis 8, 7 ir 6 aukštų apartamentų pastatais.

Savo eilės tebelaukia modernus, ištisus metus veikiančių gydyklų kompleksas Vytauto g. gale, netoli „Lino“, su 6 mineralinio vandens gręžiniais, o gydomasis purvas būtų atvežamas iš geriausiu Lietuvoje pripažinto telkinio šalia Kretingos.

Šie objektai būtų naudingi ir Palangai, ir Lietuvai, kurortą paverstų ištisus metus aktyviai veikiančiu, traukiančiu turistus ir poilsiautojus ne tik iš šalies, bet ir iš užsienio. Tačiau kol taip nutiks – teks dar palūkėti, nes tam reikalingi ne tik politikų ir valdininkų sprendimai, bet ir didžiulės investicijos.

ilioja kaina

O kol kas kyla nedideli, palyginti pigūs ekonominės klasės statiniai su itin mažais atostogų butais, net ne gyvenamosios, o komercinės paskirties žemės sklypuose, su painiais bendros nuosavybės dokumentais.

Pasiūla daro įtaką ir pirkėjų kontingentui. Didžioji dauguma – ne turtingi kaimynai iš Rytų ar Vakarų, bet vidutinės klasės tautiečiai. Retas kuris perka su kreditu iš banko. Dauguma investuoja santaupas, nes palūkanų bankai nemoka.

Geidžiamiausia vieta Palangoje – visi kvartalai tarp jūros pakrantės ir Vytauto g. Tačiau investuojant į antruosius, atostogų namus, patyrusių brokerių teigimu, vieta nėra pats svarbiausias faktorius. Kartais žmonės manosi pergudrausią patys save. Trumparegiškai taupydami pagaili su būsimu pirkiniu palyginti nereikšmingų išlaidų konsultacijoms su tais, kurie situaciją pajūrio kurortuose žino kaip savo kišenėje, apie kiekvieną naujesnį statinį gali papasakoti labai daug: kokia jo istorija, kas stato, kaip stato, kokia sienų šiluminė varža, kokia nuosavybės forma, kokia būsimo turto paskirtis ir aibę kitų smulkmenų, kurios gali pasirodyti labai reikšmingos.

„Palangoje nesunku surasti vietinių advokatų, notarų, brokerių, kurie objektyviai patars, o jei matys reikalą – Ir perspės“, – sakė O. Mackevičienė.

Prekyba augs

Pasak brokerės, klaidinga manyti, kad didžiausia II būsto paklausa – vasarą, per karščius. Tikras bumas laukia rudenį. Beje, panašios tendencijos yra ir pas kaimynus latvius, Jūrmaloje.

O iš kokių naujų projektų šiandien patartų rinktis būstą palangiškė brokerė? „Ekonominės klasės butų kainos svyruoja tarp 200-300 tūkst. litų. Tikrai kokybiški, šilti namai yra anapus Klaipėdos plento, Medvalakio g. naujai modernizuojamame daugiabučių gyvenamųjų namų kvartale „Fausta“. Butai parduodami su daline apdaila, kv.m kaina – apie 3 tūkst.lt. Simpatiški nauji nedideli būstai Plaušės kvartale, brangesni naujos statybos būstai – Biliūno, Jūros gatvėse. Svarbu įvertinti išlaikymo, šildymo kaštus, namo energinį efektyvumą. Žmonės dažnai susižavi autonominiu šildymu, bet žiemą atvykus prišildyti atšalusias nesandarias patalpas brangu. Be to, net ir negyvenant dera palaikyti pakankamą šilumą, kad statinys negestų“, – patarė nekilnojamojo Turto Agentūros „Rolijona“ savininkė Ona Mackevičienė.

Nekilnojamo turto realijos pajūryje: Palangoje – sambrūzdis, Šventojoje – sąstingis

Kategorija: Nekilnojamas turtas | Įdėjo: Admin (26.08.2014) Tinklalapis Autorius: Jolanta Lunevičienė,
Peržiūrų: 2790 | Paieškos žymos: Palanga, nekilnojamas turtas, NT | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх