Pagrindinis » Straipsniai » Nekilnojamas turtas

Šiemet laukiama aukso amžiaus prestižiniams būstams

Šiemet laukiama aukso amžiaus prestižiniams būstams

Pasibaigus permainingiems metams nekilnojamojo turto (NT) rinkoje, šiemet laukiama aukso amžiaus prestižinio būsto ir ramesnio periodo ekonominės klasės kategorijoje, tvirtina NT bendrovių specialistai, dalyvaujantys Lietuvos NT plėtros asociacijos metinėje konferencijoje.

Šiuo metu pirkėjai Vilniuje gali rinktis iš daugiau nei 3,6 tūkst. naujai pastatytų butų. Tai yra rekordinė pasiūla, naujai pastatytų laisvų butų yra 80 proc. daugiau nei prieš metus. Vilnius pernai pirmavo tarp Baltijos šalių pagal naujų butų statybos apimtis.

Pernai Vilniuje pastatyta 2,9 tūkst. naujų butų, šiemet prie šio skaičiaus dar planuojama pridėti 3,5 tūkst. Tačiau NT specialistai įspėja, kad tokios pasiūlos pirkėjams nereikia, todėl gali būti, kad kai kurie suplanuoti projektai nebus baigti.

Įmonės „Eika“ plėtros direktorius Martynas Žibūda pripažino, kad praėjusieji metai buvo rekordiniai pagal butų pardavimą, tačiau prognozuoja, kad sudėtingiausi laikai 2015 metais laukia ekonominės klasės butų pardavėjų.

„Tai apsvaigino kai kuriuos vystytojus, kurie genami euforijos vis siūlo rinkai naujų projektų“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje pripažino jis.

Specialisto nuomone, būsto pirkėjai spaudžia stabdį ir ne taip aktyviai įsigyja būstus.

Tačiau skirtinga situacija šiuo metu klostosi vidutinės klasės butų rinkoje, kur pardavimams mažėjant traukiasi ir pasiūla, o geriausius laikus šiuo metu išgyvena prestižinės klasės butų rinka. Kurios šiemet, tikėtina, laukia aukso amžius.

„Jau kelerius metus buvo kalbama apie nepakankamą prestižinių butų pasiūlą ir egzistuojančią paklausą. Šiandien būsto plėtotojai sėkmingai užpildo prabangių naujų butų spragą. Per praėjusius metus buvo parduota net 200 prestižinės klasės butų. Tai pustrečio karto daugiau nei 2013 metais“, – tvirtina sako M. Žibūda.

Nesutaria, kaip keisis kainos

Tuo metu „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimo departamento vadovas Saulius Vagonis laikosi nuomonės, kad ne pirkėjai spaudžia stabdį, o pardavėjai mina greičio pedalą.

„Paklausa yra panaši, bet grėsmė yra pasiūloje, nes galima sakyti, kad pardavėjai spaudžia gazą“, - atkreipė dėmesį jis.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Robertas Dargis spaudos konferencijoje sakė, kad dėl praėjusiais metais buvusio aktyvumo atsirado vienadienių įmonių, kurios bando užsidirbti.

„Matome labai reikšmingą pasikeitimą, kad investuotojai nuo gyvenamojo būsto sukasi komercinio link. Kalbama ir apie biurus, parduotuves, sandėlius. Taigi, matyt, turėsime įdomesnių komercinės paskirties projektų“, - kalbėjo jis.

R. Dargis didesnių būsto kainų svyravimų neprognozuoja. Tuo metu „Ober-Haus“ šiemet mato 2-3 proc. augimą, NT paslaugų bendrovė „Inreal“ - 4 proc. smukimą.

Arnoldas Antanavičius
© DELFI (Š.Mažeikos nuotr.)

„Inreal“ prognozuoja, kad 2015 metais butų pirkimo-pardavimo sandorių bus sudaryta 10-12 proc. mažiau nei 2014 metais.

„Tuo tarpu individualių namų segmento paklausa išliks itin stipri“, – teigia „Inreal“ Konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius.

Tai esą rodo žemės sklypų pirkimas. Pernai žemės sklypų pardavimas augo 7,5 proc., o namų valdų - 4,7 proc.

„Tai rodo, kad gyventojai ir toliau ketina investuoti į individualų būstą ir jo ateitis atrodo kur kas optimistiškesnė nei butų, kur besiplečiančios pasiūlos ir paklausos žirklės gali apkarpyti kainų augimo lūkesčius", - tvirtino jis.

Vilnius lyderiauja

NT paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ skaičiavimais, 2015 metais Vilnius tradiciškai išliks naujos statybos apimčių lyderiu tarp Baltijos valstybių sostinių. 2015 metais Vilniuje turėtų būti pastatyta apie 3500 naujų butų, Taline - 1200, o Rygoje - 1300 butų.

Skaičiuojant 2015 metais planuojamų pastatyti naujos statybos butų skaičių tūkstančiui gyventojų, Vilnius ir čia labai ryškus lyderis.

2015 metais vienam tūkstančiui miestiečių Vilniuje teks 6,5 naujos statybos butų, Taline – 3, o Rygoje – 2 butai. Taigi vilniečiai ir šiais metais turės gerokai didesnes pasirinkimo galimybes nei kaimyninių šalių sostinių gyventojai.

Ryga ir toliau išlieka „pigiausiu“ miestu lyginant su kitomis Baltijos valstybių sostinėmis. 2015 metų pradžioje Rygos mieste buto 1 kv. m kainavo 1058 eurų, t.y. 29 proc. pigiau nei Taline (vidutinė kaina 1494 Eur/kv. m), ir 17 proc. pigiau nei Vilniuje (vidutinė kaina 1280 Eur/kv. m). Brangiausią Baltijos miestą Taliną nuo antroje vietoje esančio Vilniaus skiria 14 proc. – tiek butai Estijos sostinėje yra brangesni nei Vilniuje.

Saulius Vagonis
© DELFI (Š.Mažeikos nuotr.)

Nepaisant to, kad Taline kainos yra aukštesnės nei kaimyninių šalių sostinėse, būstas šiame mieste yra įperkamesnis nei Vilniuje ar net Rygoje, skaičiuoja „Ober-Haus“ analitikai.

„Skaičiuojant kiek už vidutinį metinį darbo užmokestį galima įsigyti kvadratinių metrų būsto, Talino gyventojai gali džiaugtis – jie už savo metinę algą vidutiniškai gali įsigyti 7,6 kvadratinių metrų būsto ir lenkia likusių Baltijos šalių sostinių gyventojus. Antri yra rygiečiai – jie gali įsigyti 7,1 kv. m, o vilniečiai lieka treti ir įperka 5,7 kv. m būsto“, – sakė „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimo departamento vadovas Saulius Vagonis.

Sunkiausia parduoti butą Pašilaičiuose ir Fabijoniškėse

Statybų bendrovės „Eika“ duomenimis, praėjusiais metais daugiausiai butų Vilniuje – 450 – buvo parduota Pilaitėje. Jai teko 15 proc. visų sostinėje parduotų naujų butų. Antroje vietoje buvo Baltupiai ir Bajorai, kur parduota po 9 proc. naujų butų. Trečioje vietoje liko Naujamiestis.

Šiuo metu didžiausia naujų butų pasiūla yra Baltupiuose, kur siūloma 450 naujų butų. Antroje vietoje yra Pašilaičiai, trečioje – Naujamiestis.

„Eikos“ duomenimis, vertinant per artimiausius dvejus metus atsirasiančią pasiūlą, daugiausiai naujų butų turėtų iškilti centrinėje miesto dalyje - Užupyje, Saltoniškėse ir Šnipiškėse.

Iki 2016 metų pabaigos sumažės būsto pasirinkimas Pašilaičiuose, Naujamiestyje ir Antakalnyje. Tačiau nekilnojamojo turto plėtotojams vis dar yra vietos patrauklioms investicijoms. Šiuo metu naujų butų dykvietėsmis galima vadinti Jeruzalę ir Šeškinę, kurių nekilnojamojo turto plėtotojai vis dar neatrado.

Anot M. Žibūdos, šie rajonai taps raktu būsto vystytojams, kurie norės išsiskirti perpildytoje rinkoje.

Pagal pasiūlos ir paklausos santykį nelikvidžiausi rajonai pernai buvo Pašilaičiai ir Fabijoniškės, geriausias pasiūlos ir pardavimų santykis praėjusiais metais buvo Pilaitėje ir Justiniškėse, parduotas kas ketvirtas pasiūloje esantis butas.

Lūkesčiai prastesni

Kasmetinė NT vystytojų apklausa parodė, kad šiemet 45 proc. visų apklaustųjų investicijoms patraukliausiu laiko komercinį nekilnojamąjį turtą, pernai taip manančių buvo beveik tris kartus mažiau. Bendras nuotaikų rodiklis sumažėjęs iki 63 nuo 78 praėjusiais metais.

Gyvenamąsias statybas kaip patraukliausią sektorių investicijoms šiemet mato tik 19 proc. apklaustųjų, pernai taip įsitikinusių buvo 54 proc.

Pasak Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovo Mindaugo Statulevičiaus, tokį verslo dėmesio perkėlimą į biurus galima nesunkiai paaiškinti: gyvenamojo būsto pasiūla šiuo metu beveik rekordinė, o biurų stinga. A klasės biurų šiuo metu Vilniuje yra apie 2 proc., B klasės – apie 8 proc. Ieškantys didelių plotų A klasės biuruose turi planuoti metus-dvejus į priekį, kai bus baigtos dabartinės statybos.

Šiemet laukiama aukso amžiaus prestižiniams būstams

Kategorija: Nekilnojamas turtas | Įdėjo: Admin (06.02.2015) Tinklalapis Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė, www.DELFI.lt,
Peržiūrų: 2604 | Paieškos žymos: Vilnius, nekilnojamojo turto rinka, NT, statyba, prestižiniai būstai, statybos | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх