Pagrindinis » Straipsniai » Statybos darbai

Bendraturčiai išvengs nesutarimų tik nustatę sklypo naudojimo tvarką

Bendraturčiai išvengs nesutarimų tik nustatę sklypo naudojimo tvarką

Ar galima savo sklypo dalyje statyti malkinę, garažą ar pavėsinę, tiesti inžinerinius tinklus be bendraturčių sutikimo, jeigu žemės sklypas valdomas bendrosios dalinės nuosavybės teise? Dėl šio klausimo neišsiaiškinusių bendraturčių veiksmų Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) priversta daug laiko gaišti skundams nagrinėti, o kartais ir kreiptis į teismus.

Vykstant teismų procesams bendraturčiai galiausiai susitaikydavo ir netgi pareikalaudavo padengti teismo išlaidas.

Naudojimąsi nekilnojamaisiais daiktais, kurie yra bendroji dalinė nuosavybė, reglamentuoja Civilinis kodeksas. Nustatyta, kad bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektas valdomas, juo naudojamasi ir disponuojama bendraturčių sutarimu.

Bendrosios dalinės nuosavybės teise valdomo žemės sklypo bendraturčiai turėtų žinoti, kokia tvarka jie naudojasi sklypu – ar tik, atsižvelgdami į savo dalis, turimas bendrosios dalinės nuosavybės teise, savitarpio sutarimu nusistatę kiekvienam priklausančias konkrečias dalis, ar notariškai patvirtinto susitarimo dėl žemės sklypo naudojimo nustatyta tvarka.

Pirmuoju atveju bendraturčių pasirašyta sklypo schema nėra dokumentas, suteikiantis teisę kiekvienam iš jų tvarkytis sklypo dalyje tik pagal savo norus ir poreikius. Visus veiksmus, tarp jų ir statinių statybą, būtina derinti su visais bendrasavininkiais. Tiek tuo atveju, kai pagal Statybos įstatymą yra privalomas statinio statybą leidžiantis dokumentas (leidimas statyti, rekonstruoti statinį ar rašytinis pritarimas statinio projektui), tiek ir tada, kai toks dokumentas ir statybos projektas neprivalomas, reikia gauti sklypo bendraturčių rašytinius sutikimus ar pasirašyti atitinkamus susitarimus.

Jeigu bendraturčiai žemės sklypu naudojasi notariškai patvirtinto susitarimo dėl žemės sklypo naudojimo nustatyta tvarka, svarbu, kokios to susitarimo sąlygos. Kai susitarime numatyta galimybė be papildomo sutikimo statyti tam tikrus statinius konkrečiose sklypo vietose ar tam tikrais atstumais, tai laikantis šių sąlygų vykdoma statyba bus teisėta. Notariškai patvirtintą susitarimą reikės pridėti ir prie prašymo išduoti statybą leidžiantį dokumentą, jei jis pagal teisės aktų reikalavimus privalomas. Be to, jeigu nurodytas susitarimas yra notariškai patvirtintas ir įregistruotas viešame registre, tai jis yra privalomas ir tam asmeniui, kuris vėliau įgyja dalį žemės sklypo bendrosios nuosavybės teisėmis.

Žemės sklypo bendraturčiams verta žinoti, kad reglamentuoti minimalūs statinių atstumai iki sklypo ribų nusistatyta tvarka valdomos sklypo dalies (zonos) vidinės ribos atžvilgiu negalioja. Nebent tokia sąlyga būtų numatyta notariškai patvirtintame bendraturčių susitarime dėl žemės sklypo naudojimo tvarkos. Taip pat įsidėmėtina, kad bendraturčių rašytiniai sutikimai neprivalomi, jeigu jie per vienerius metus nuo statybos pradžios dėl statinio statybos statytojui, statinio savininkui ar viešojo administravimo subjektams nepateikė savo rašytinių pretenzijų, skundų, pranešimų dėl statinio statybos, kai kitas statybą leidžiantis dokumentas neprivalomas.

Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymas, kuriuo vadovaudamasi VTPSI vykdo statybų priežiūrą, numato mažareikšmių pažeidimų kategoriją. Prie tokių pažeidimų priskiriamas ir bendraturčių sutikimo neturėjimas statinių statybos bendrosios dalinės nuosavybės teise valdomame žemės sklype atveju, kai neprivalomas leidimas statyti, rekonstruoti statinį ar rašytinis pritarimas statinio projektui. Įstatyme nustatyta, kad VTPSI nenagrinėja skundų ir pranešimų dėl teisės aktų reikalavimų mažareikšmių pažeidimų statybos srityje.

Jeigu bendraturčiams nepavyksta susitarti, ginčai dėl bendrosios dalinės nuosavybės teise turimo nekilnojamojo turto valdymo, naudojimosi ir disponavimo tvarkos sprendžiami teisme pagal bet kurio iš bendraturčių ieškinį. 

Bendraturčiai išvengs nesutarimų tik nustatę sklypo naudojimo tvarką

Kategorija: Statybos darbai | Įdėjo: Admin (30.08.2014) ,
Peržiūrų: 2437 | Paieškos žymos: pavėsinė, garažas, malkinė, bendraturčių sutikimas, žemės sklypo dalis, statyba, žemės sklypas | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх