Pagrindinis » Straipsniai » Statybos darbai

Kada apsigyvensime 3D spausdintuvu pastatytuose namuose?

Kada apsigyvensime 3D spausdintuvu pastatytuose namuose?

Nors 3D spausdintuvų naudojimas namų statyboje dar tik žengia pirmuosius žingsnius, KTU Statybos ir architektūros fakulteto (SAF) docentas Vitoldas Vaitkevičius įsitikinęs – „atspausdintuose“ namuose normaliai gyventi galėsime jau artimiausioje ateityje.

Specialistas su 3D technologijos naudojimo statybų sektoriuje dabartimi ir perspektyvomis supažindino vyresniųjų klasių moksleivius ir mokytojus neseniai vykusioje Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslo atradimų dienoje mokslo festivalyje „Erdvėlaivis Žemė“.

Mokslininkai teigia jau sukūrę revoliucinį milžinišką 3D spausdintuvą, kuris gali pastatyti 800 kvadratinių metrų ploto namą vos per 24 valandas. Tai – neįtikėtinas greitis, palyginti su įprastine statyba, galinčia trukti ne vienerius metus.

„Kalbėdami apie 3D namus, architektai sako, kad tai revoliucija, o statybininkai prašo neatimti iš jų darbo. Statybininkų reikės tik spausdintuvui statybvietėje sumontuoti, o tolesniam darbui užteks nešiojamojo kompiuterio“, – sako KTU SAF Statybinių medžiagų katedros vedėjas V. Vaitkevičius.

Kaip vyksta procesas? Milžiniškas robotas, pagal nurodytą kompiuterinį modelį, dozatoriumi purškia specialios sudėties betoną. Statybinės medžiagos sudėtis, kaip ir pati 3D spausdintuvo technologija, yra labai slepiama, nes turi pasižymėti ypatingomis savybėmis – būti nebrangi, tvirta, lengva, labai greitai – per kelias minutes – sukietėti, kad ant jos būtų galima purkšti kitą sluoksnį. V. Vaitkevičiaus žiniomis, tokia medžiaga, betono pagrindu, jau yra sukurta.

Specialistų teigimu, naudojant 3D technologiją, galima per kelias dienas ar savaites pastatyti namą ar ištisą namų kvartalą su į kiekvieną pastatą įvestais elektros, vandentiekio ir oro kondicionavimo vamzdynais. Dar viena galimybė – gamykloje „spausdinti“ namo dalis ir jas sumontuoti statybvietėje.

Nors daugeliui tai vis dar skamba kaip iš fantastikos srities, realūs pastatai jau yra „atspausdinti“ Kinijoje, Nyderlanduose. Nauja technologija susidomėjo net JAV prezidentas Barakas Obama, dalyvavęs ant kanalo kranto Amsterdame per savaitę pastatyto namo pristatyme.

„Daugiabučiai dar „neatspausdinti“, bet pirmieji žingsniai jau žengti. Tiesa, pirmieji pastatai labiau tinkami naudoti garažams ar ūkinei paskirčiai, o ne gyventi žmonėms. Tačiau praeis dar penkeri metai ir pamatysime 3D spausdintuvu „atspausdintą“ gyventi tinkamą daugiabutį“, – įsitikinęs V. Vaitkevičius.

Ypatingai didelio stiprio betono struktūros, technologijos ir žaliavų tyrimais užsiimantis KTU docentas pasakojo, kad pastato statybos be statybininkų idėja kilo žmonėms pakilus į kosmosą – tokiu būdu norėta kolonizuoti planetas. Nors tuo metu idėjos nepavyko įgyvendinti, dabar ji – reali.

Karščiausiomis naujovėmis besidomintis specialistas ragina į naujos technologijos vystymą aktyviai įsijungti ir Lietuvai, nes tai – revoliucinė inovacija, galinti jau artimiausioje ateityje neatpažįstamai pakeisti visą statybų sektorių ir atnešti didžiulį pelną ją sukūrusioms šalims, skelbia pranešime KTU.

Kada apsigyvensime 3D spausdintuvu pastatytuose namuose?

Kategorija: Statybos darbai | Įdėjo: Admin (22.09.2014) Šaltinis: statybunaujienos.lt,
Peržiūrų: 2259 | Paieškos žymos: Sienų statyba su 3D spausdintuvais, Trimačiai pastatų spausdintuvai, 3D spausdintuvas, statyba | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх