Pagrindinis » Straipsniai » Nekilnojamas turtas

Ištyrė, kaip pasipildys mokėtojų gretos

Ištyrė, kaip pasipildys mokėtojų gretos

Lietuvoje yra daugiau nei 22,1 tūkst. nekomercinio nekilnojamojo turto (NT) objektų, kurie kainuoja daugiau nei 760 tūkst. Lt. Tokius duomenis pateikė Registrų centras, Finansų ministerijos užsakymu atlikęs tyrimą.

Šį turtą Lietuvoje valdo 4654 žmonės. Nuo šios turto vertės ribos kitąmet jiems gali tekti mokėti NT mokestį, mat tokias Nekilnojamojo turto įstatymo pataisas planuoja priimti Seimas. Šiuo metu NT mokestis imamas už turtą, kurio vertė didesnę nei 1 mln. Lt.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2013 m. nekilnojamo turto mokestį sumokėjo beveik 2,1 tūkst. mokesčių mokėtojų. Taigi mokėtojų gretos gali gerokai išaugti,

Tiesa, planuojama sumažinti mokesčio tarifą - nuo 1 proc. iki 0,5 proc.

Be to, Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius sako, kad šie skaičiai leidžia prognozuoti mažiausią numatomą mokesčio mokėtojų skaičių.

Tačiau jis gali pastebimai išaugti sudėjus atskirų šeimos narių individualiai valdomą turtą, nes mokestį planuojama taikyti šeimos valdomam NT.

„Kadangi neturėjome galimybės naudoti Gyventojų registro duomenų apie giminystės ryšius, negalėjome apibendrinti informacijos apie šeimų turtą“, - DELFI komentavo A. Petrošius.

Į tyrimą nebuvo įtrauktas komercijai naudojamas nekilnojamasis turtas, kuris jau yra apmokestintas NT mokesčiu nepriklausomai nuo jo vertės.

Registrų centro pateiktais duomenimis, daugiausiai NT objektų kainuoja mažiau nei 100 tūkst. Lt. Tokių gyvenamosios, sodų pastatų, garažų, ūkinių ir poilsio paskirties statinių Lietuvoje yra beveik 3 mln.

Registrų centras NT objektų rinkos vertę nustato masiniu vertinimu, mokestinė jų vertė nustatoma finansų ministro įsakymu kartą per penkerius metus.

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis DELFI yra sakęs, kad dabartinės Registrų centro mokestinės vertės, nuo kurių ir skaičiuojamas mokestis, ir reali rinkos vertė kai kuriais atvejais gali skirtis kone dvigubai NT savininko naudai.

„Kol kas masinis vertinimas yra labai palankus žmonėms, todėl daugelio žmonių turtas, kuris realiai yra tiek vertas, Registrų centro vertinime neatsispindės. Pavyzdžiui, turint vieną ne patį brangiausią ir neypatingai didelio ploto butą Senamiestyje, tikėtina, kad ta kartelė gali likti nepasiekta. Tikėtina, kad dažniausiai mokėti mokestį teks tiems žmonėms, kurie turi ne vieną, o kelis NT objektus, kurie yra aukštesnės nei vidutinės klasės arba vieną labai aukštos klasės. Taigi žmogus su vidutiniu turtu didmiestyje nebus apmokestintas. Tai bus nukreipta į šeimą, kuri turi bent kelis NT objektus“, - komentavo jis.

Artimiausias NT verčių perskaičiavimas planuojamas 2016 m. sausį.

DELFI primena, kad šiuo metu 1 proc. tarifą moka gyventojai ir šeimos, valdančios brangesnį nei 1 mln. Lt nekilnojamąjį turtą. Taip pat NT mokestį reikia mokėti ir už komercinės paskirties statinius. Jeigu Seimas priims svarstomas Nekilnojamojo turto įstatymo pataisas, į biudžetą iš šio mokesčio papildomai tikimasi gauti apie 15 mln. Lt.

Tik priėmus įstatymą, 2012 m. buvo planuojama iš nekilnojamojo turto mokesčio į biudžetą surinkti apie 17 mln. Lt, tačiau faktiškai gauta 5 mln. Lt.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2013 m. surinkta 4,9 mln. Lt. Skelbiama, kad mokesčio administravimo išlaidos siekia iki 0,5 mln. Lt.

VMI duomenimis, 2013 m. nekilnojamo turto mokestį turėjo sumokėti 1994 mokesčių mokėtojai (747 fiziniai asmenys ir 1247 šeimos). 2012 m. - 1842 mokesčių mokėtojai (648 fiziniai ir 1194 šeimos).

Ištyrė, kaip pasipildys mokėtojų gretos

Kategorija: Nekilnojamas turtas | Įdėjo: Admin (08.12.2014) Tinklalapis Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė,
Peržiūrų: 2205 | Paieškos žymos: NT, Lietuvoje, Registrų centras | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх