Pagrindinis » Straipsniai » Architektūra, projektavimas

Jus lengva apgauti - tad nepirkite namo sklypo be rekomendacijų

Jus lengva apgauti - tad nepirkite namo sklypo be rekomendacijų

Išsirinkti sklypą – vienas sudėtingiausių dalykų, nulemsiančių namo statymo galimybes ir gyvenimo kokybę. Tam, kad tinkamai išsirinktume ir netektų gailėtis, būtina atsižvelgti į tam tikrus kriterijus: asmeninius poreikius, finansines galimybes, vertę ir likvidumą bei techninius aspektus.  Jūsų poreikiai

Svarbiausia yra neskubėti ir pagalvoti, kokio tipo namo norėsite. Jei turite šeimą ir svajojate apie didelį namą, o šalia jo – sodą, kuriame auginsite daržoves ir vaisius, jums būtinas didesnis sklypas.

„Svarbu apmąstyti ir savo dienos poreikius, kur jūsų darbas, vaikų darželis, mokykla, kiek laiko sugaišite važiuodami iš darbo į namus. Atsižvelkite į patogų susisiekimą: ar gerai išvystyta viešojo transporto sistema, ar patogus susisiekimas važiuojant nuosavu transportu“,- patarė projektavimo ir statybos įmonių grupės „Norhouse“ vadovas Rokas Radvilavičius.

Jei ieškote sklypo toliau nuo miesto centro, jo kaina bus mažesnė, tačiau ilgiau reikės važiuoti iki centro, pavyzdžiui, jei sklypas yra Kairėnuose, o darbas - Šeškinėje, žinoma, reikės važiuoti per visą Vilnių, o tai užims daug laiko, tad galite užtrukti automobilių spūstyse.   Sklypo vertė

Ieškantiems sklypo, patariama atsižvelgti į sklypo viziją po penkerių ar dešimties metų. Ar sklypo vertė išaugs? Kaip rajonas, kuriame norite statyti namą, plėsis po kelių metų? Tikriausiai nebūtumėte patenkinti, jei po kelerių metų šalia jūsų namo pradėtų kilti gamykla ar didžiulis prekybos centras.

Prieš įsigyjant sklypą, būtina įvertinti komunikaciją, infrastruktūrą, kaimynystę. Žmonės dažnai daro klaidą pirkdami pigų sklypą už miesto ir jame statydami brangų namą. Tokiu atveju, ateityje gali būti sunku parduoti namą. Kuo sklypas arčiau miesto, tuo turėtų būti mažesnis – 5 ar 10 arų. Būtų geriausia, jei sklypo kaina sudarytų 20-30 proc. namo vertės.

Pavyzdžiui, jei planuojama statyti namą už 500 tūkst. Lt, sklypas turėtų kainuoti iki 200 tūkst. Lt. Jei skirtumas didesnis, namas bus per mažos vertės. Niekada nepasiduokite pirmajam įspūdžiui, nepirkite impulsyviai. Jei trūksta patarimų, ar abejojate pasirinkimu, galite kreiptis į specialistus, kurie įvertins sklypo vertę.   Išlaikymo kaštai

Ekonomikos klestėjimo metu pirkėjų sprendimams būdingas bruožas – nepagrįstai išaugę poreikiai. „Pirkėjas stengiasi aprėpti daugiau nei gali, sprendimuose  – daug emocijų: įsigyjamas didelio ploto sklypas, kurį reikia prižiūrėti, projektuojamas didelio ploto namas, patiriami dideli išlaikymo kaštai“,- dalinasi savo pastebėjimais Mindaugas Vaitkūnas, nekilnojamojo turto agentūros „ReBank“ vadovas.

Taip pat reikėtų nepamiršti visuotinio nekilnojamojo turto mokesčio, kuomet mokestinės naštos dydis tiesiogiai priklauso nuo turto vertės. Latvija visuotinį NTM įsivedė 2013 sausio mėn., gyvenamiesiems namams taikomas 0.2 – 0.6% priklausomai nuo turto vertės. (Informacija, remiantis šaltiniu: www.kpmg.com)   Protingas projektas

1995 – 2008 metais NT namų rinkoje buvo statomi dideli, 250 – 320 kv.m namai. Dėl nepagrįstai išaugusių poreikių pirkėjai pirkdavo didelius 20 – 30 arų sklypus, projektuodavo 2-4 asmenų šeimai 5-7 kambarių namus.

Šiuo metu tokio turto paklausa (išskyrus prabangos segmentą) neegzistuoja ne tik dėl perdėtai didelio ploto, tačiau taip pat dėl brangaus jo išlaikymo.

Rinkdamiesi būsimo namo statybos vietą, atsižvelkite į konkurencinę aplinką. Jeigu nusižiūrėtame rajone panašių parametrų namų vertė svyruoja nuo 450 – 600 tūkst. Lt, yra rizikinga kurti 900 tūkst. Lt vertės „rajono pažibą“, kuriai vėliau bus sunku surasti pirkėją.     Nepirkite katės maiše

„Išsirinkę sklypą, parodykite jį projektuotojams, kurie galėtų įvertinti nematomus niuansus“, – patarė Karolis Sankauskas, įmonės „Projektavimo Sprendimai“ vadovas. Jeigu sklypas yra teritorijoje, kurioje buvo rengiamas detalusis planas, būtina pardavėjo paprašyti platesnės informacijos apie infrastruktūrą: gali paaiškėti, jog norint gauti statybos leidimą, būtina visiems kvartalo kaimynams įrengti vandentiekį, nuotekas, nutiesti kelią.

Projektuotojas gali įvertinti sklypą: galbūt, norint turėti elektrą, reikia pastatyti transformatorių), sklype numatomas vietinis ar centralizuotas vandentiekis su nuotekų tinklais? Brangiau kainuoja įsirengti gręžinį ir valymo įrengimus, nei tiesiog prisijungti prie esamų tinklų. Kokia situacija su dujotiekiu? Kaip spręsti lietaus nutekėjimą? Galbūt netoliese yra šviesolaidžio tinklai? Neretai būna atvejų, jog žmonės, nusipirkę pigesnį sklypą, nusiperka katę maiše – tuomet telieka investuoti ne į namo statybą, o į daug kainuojančius inžinerinius tinklus, kurie neretai viršija sklypo kainą.

Reikia paminėti, jog būtina gauti naujausią nuosavybės išrašą tos dienos metu, kada nagrinėjate sklypą –  neretai pardavėjai, turėdami skolų, pateikia seną nuosavybės pažymėjimą, kuriame nematyti negatyvių aspektų, pvz.: –  turto arešto.

K. Sankausko pasiūlymas –  nepagailėkite laiko ir pasitarkite su projektuotojais prieš įsigydami savo svajonių sklypą –  sutaupysite tikrai nemažai lėšų ir būsite tikri, kad ateityje nekils problemų. Tokia konsultacija dažnai būna nemokama, o jeigu mokama, tai  – simboliškai.    Nepamirškite, kad rinkoje parduodama nemažai sklypų, kurie nėra tinkami gyvenamojo namo statybai, tad naudinga bent pasikonsultuoti su specialistais, kurie įvertintų jūsų pasirinkimą ir padėtų pasirinkti tinkamą sklypą svajonių namo statybai.

 

Jus lengva apgauti - tad nepirkite namo sklypo be rekomendacijų

Kategorija: Architektūra, projektavimas | Įdėjo: Admin (04.10.2014) Šaltinis: Lrytas.lt,
Peržiūrų: 2544 | Paieškos žymos: sklypas, Namas, pardavimas, vertė | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх