Pagrindinis » Straipsniai » Nekilnojamas turtas

Nauji vėjai nekilnojamojo turto rinkoje: butais virsta garažai

Nauji vėjai nekilnojamojo turto rinkoje: butais virsta garažai

Rusijos sostinėje Maskvoje – nauja gyvenamųjų būstų mada: garažų savininkai ėmė juos pardavinėti ir nuomoti kaip butas. Tačiau šis verslas nėra visai švarus, rašo „Komsomolskaja pravda".

Pernai Maskvą sukrėtė vieno tinklaraštininko istorija. Jis papasakojo, kaip sostinėje pasistatė namą vos už 300 tūkst. rublių (beveik 21 tūkst. litų). Mat jo namas – tai garažas.

Prieš kelerius metus šis vyras uždarbiauti į Maskvą atvyko iš provincijos.Dvejus metus blaškėsi po nuomojamus butus, o krizės įkarštyje, 2008-ųjų rudenį, už 45 tūkst. rublių (3 tūkst. litų) nusipirko paprastą metalinį garažą prestižiniame sostinės rajone. Nuo jo iki metro – vos 10 minučių pėstute, iki darbo – 9, o iki Kremliaus – 10 kilometrų.

Paskui prasidėjo kruopštus darbas. Vyras garažą nugriovė, jo vietoje pastatė konteinerį, ant viršaus – laikinas pagalbines patalpas. Tada po truputį pradėjo rengti savo dviejų aukštų ūkį: apšiltino, apkalė lentelėmis, paklojo grindis. Dirbo vienas, be pagalbininkų, per visas atostogas ir išeiginėmis dienomis.

Vyras kiekvieną savaitę skrupulingai skaičiavo namui įrengti išleistus pinigus ir fotografavo, kaip keičiasi jo būsimasis būstas.

Praėjus keturiems mėnesiams nuo darbų pradžios, jis jau persikėlė ten gyventi. Turėjo tik pripučiamą čiužinį, kompaktinę dušo kabiną, nedidelį televizorių ir dviejų kaitviečių viryklę su dujų balionu.

Iki pavasario iš seno garažo likučių pastatė užpakalinį fasadą, o erdvė tarp namo ir kaimyninio garažo tapo jo prieškambariu – uždara patalpa su laiptine į antrąjį aukštą.

Nudažytas namas-garažas tiesiog nušvito tarp apgriuvusiu ir sukrypusių senų garažų.

„Varganas garažas virto jaukiu gyvenamuoju būstu. Man nereikėjo stumdytis metro, automobilis stovėjo po langu, neturėjau triukšmingų kaimynų. Žodžiu, gyvenau patogiai, neturėdamas problemų, kurios kamuoja maskviečius", – pasakojo tinklaraštininkas.

Name-garaže jis pragyveno kone penkerius metus. Per tą laiką sutaupė apie 1,5 milijono rublių (105 tūkst. litų), kuriuos būtų paklojęs už būsto nuomą. Prie šių santaupų pridėjęs pinigus už parduotą savo neįprastą būstą – 400 tūkst. rublių (28 tūkst. litų), Maskvoje nusipirko gerą butą.

Šiandien Maskvoje namai-garažai, kaip rašo „Komsomolskaja pravda", nieko nestebina. Skelbimų apie nuomojamus ar parduodamus į gyvenamuosius būstus perdarytus garažus – pilnas internetas.

Pavyzdžiui: „Pirmasis aukštas – dirbtuvės, antrasis – gyvenamasis. Du kambariai, virtuvė, prieškambaris, vonia, šiltas ir šaltas vanduo, elektra. Kaina – 1,7 mln. rublių (119 tūkst. litų)."

Paskambinęs skelbime nurodytu telefonu laikraščio korespondentas išsiaiškino, kad šis būstas yra Vernadskio prospekte, viename garažų kooperatyvų. Nuvykęs į vietą žurnalistas pamatė, kad ten namų-garažų yra ne vienas, daugelis šiuo metu perdaromi.

1,7 milijono rublių (119 tūkst. litų) įvertinto būsto šeimininkas Aslanas pasakojo, kad šį garažą kelerius metus už 40 tūkst. rublių (2,8 tūkst. litų) per mėnesį nuomojo automobilių remonto dirbtuvėms.

Aslanas dar turi keturis garažus, kurių būklė, anot jo, kiek blogesnė, bet nakvoti juose taip pat galima.

O apie kitame Maskvos gale įsikūrusį garažų kooperatyvą žurnalistui papasakojo baikeris Vadikas.

Pavyzdžiui, čia nuo sovietinių laikų eilėmis stovi dviaukščiai plytiniai garažai. Apačioje – garažai, viršuje – poilsio kambariai.

Žinoma, šiais laikais kiekvienas savininkas juos įsirengė pagal savo skonį ir kišenę. O gyventojai – patys įvairiausi: muzikantai, darbininkai iš kitų Rusijos miestų, atvykėliai iš Vidurinės Azijos.

Čia yra ir automobilių dirbtuvių, bet vos kelios.

Vieno garažo nuoma – 15–20 tūkst. rublių (1–1,4 tūkst. litų) per mėnesį, avansas – už du mėnesius. Be to, po 2 tūkst. rublių (140 litų) už kiemsargį bei apsaugą.

„Komunaliniai mokesčiai – šildymas elektra – žiemą nuomininko kišenę paplonina dar 5–6 tūkst. rublių (350–420 litų). Nepigu, todėl daugelis nuomojasi kartu su draugais.

Nors pagal įstatymą garažuose gyventi negalima, kol kas niekas šio proceso nekontroliuoja. Baikeris tikina: „Viskas labai paprasta. Svarbiausia, kad patikrinimo atveju pateiktum įtikinamą legendą. Pavyzdžiui, daug laiko atėmė automobilio remontas, pavargai, nusprendei čia pernakvoti. Arba esi dailininkas ir čia ateini padirbėti, kad niekas netrukdytų."

Tačiau įstatymas teigia, kad nuomoti garažus kaip įprastus butus yra neteisėta. Už tai garažo savininkui gresia 100 tūkst. rublių (beveik 7 tūkst. litų) bauda arba vieni metai nelaisvės.

Beje, kaip rašo „Komsomolskaja pravda", maskviečiai turi pasekėjų: britai garažus taip pat nuomoja kaip gyvenamuosius būstus ir tai taip pat daro nelegaliai.

O štai netoli Lisabonos (Portugalija) menininkus, neišgalinčius nuomotis įprasto būsto, vietos valdžia apgyvendina vienas ant kito sukrautuose konteineriuose ir net senuose autobusuose. Tiesa, šis projektas visiškai legalus.

Nauji vėjai nekilnojamojo turto rinkoje: butais virsta garažai

Kategorija: Nekilnojamas turtas | Įdėjo: Admin (27.09.2014) Tinklalapis Parengė Ona Kacėnaitė,
Peržiūrų: 2330 | Paieškos žymos: garažas, būstas, nekilnojamasis turtas (NT), Maskva | Reitingas: 0.0/0

Reklaminis plotas nemokamas. Čia gali būti užsakomieji straipsniai. Turite pasiūlymą, reklaminį straipsnį, pranešimą ar tiesiog norite reklamuoti savo produktą? Prisijunkite ir patalpinkite straipsnį patys. Taip paprasta dar nebuvo.

Dirbtinio intelekto SkelbimaiStatybos pasirinkimas:

Žymos
statyba skelbimai Aplinkotvarka šildymas statybos baldai statybinės medžiagos gamyba fasado apdaila vidaus apdaila būstas nekilnojamas turtas NT euras nekilnojamasis turtas stogai bustas interjeras dažai architektūra Namai butai remontas dazymas Nekilnojamas turas nekilnojamasis turtas (NT) pardavimas daugiabutis Namas stogas NT rinka namo projektas griovimo darbai KAMINAI garažas granulės nuoma Kaunas įregistravimas kadastriniai matavimai pastatas pirkimas butas drėgmė pamatai kasimas Vilnius būsto nuoma grindys-durys karkasiniai namai

statybinės technikos nuoma

tavoskelbimai.lt skelbimaistatybos.lt objavlenija.net

Naudojimosi taisyklės | Kontaktai/Pasiūlymai | KATEGORIJOS | REKLAMINIAI STRAIPSNIAI | Skaičiavimo programos
S8 7753191*77 | Visos teisės saugomos | © 2014 SKELBIMAISTATYBOS.lt - nemokami statybos skelbimai internete | Lankomumas: Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • SiteMAP
  • Наверх